FAMILJ 2022-06-03 KL. 19:00

Johannas kreativitet blir till bakverk

Av Julia Sandstén Vikberg

Johanna Svennevid är sedan några år tillbaka bagaren och konditorn på kaféet på Naturum Fjärås Bräcka. För henne handlar yrket om kreativitet och hon tar mycket inspiration från platsen, miljön och gästerna när hon skapar bakverk.

Johannas kreativitet blir till bakverk
Johanna Svennevid tycker om att använda säsongsbaserade råvaror när hon bakar. Nu bjuds det bland annat på rabarberbakelse på kafeét. Foto: Julia Sandstén Vikberg

När Johanna Svennevid skulle välja utbildning för 20 år sedan letade hon efter något som kunde ge henne chansen att få utlopp för sin kreativitet.
– På den tiden kunde man göra ett test där man svarade på massor av frågor och fick svar om vilken utbildning som skulle passa en. Jag fick då svaret att jag borde välja något estetiskt eller livsmedel. Jag tänkte att jag är nog ingen teaterapa, så då blev det livsmedel, säger Johanna Svennevid.
Sedan utbildningen har hon jobbat som bagare och konditor på diverse kaféer på Västkusten. Innan hon började jobba på Café Bräckan, som det på Naturum heter, jobbade hon på ett kafé vid den kulturhistoriska Hyssnakvarnen i Marks kommun.
– Jag tycker om att jobba på turistmål. Det blir en rolig helhetsupplevelse. Gästerna får uppleva något, och äta gott. Det är roligt att tänka på vad som passar att äta på den specifika platsen, säger Johanna Svennevid.

"Ta fram något som är unikt för stället"
Hon är ursprungligen från Göteborg. Det var tack vare kärleken, sambon Jonas, som hon hamnade i Ramhulta och sedan även på Café Bräckan. Sedan fem år tillbaka är det hon som gör recepten och skapar kaféets bakverk och mat, även om hon får lite hjälp med bakning och matlagning av annan personal. När hon tar fram recepten tar hon mycket inspiration från den omkringliggande miljön.
– Jag tycker om att ta fram något som är unikt för stället. Här är det väldigt mycket naturen. Vi har en tryffel som ser ut som ett ekollon. Vi använder mycket blåbär. Det passar även väldigt bra med pepparrot här i Fjärås så vi använder mycket av det. På hösten är det mycket svamp, säger Johanna Svennevid.
Hon tycker om att använda råvaror som är lokalproducerade och säsongsbaserade.
– Det minskar matsvinn och långa transporter. Det går också ihop med det här stället att värna om miljön. Jag lyssnar också mycket på de som kommer hit. Om de vill ha veganskt och ekologiskt så vill jag också ge dem det, säger Johanna Svennevid.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är nog kreativa och friheten. Att få skapa vackra kreationer. Sedan är det också bekräftelsen. Att folk vill ha det man gör. Om ingen hade velat ha det jag skapar hade det inte alls varit lika kul.
På fritiden bakar Johanna inte lika mycket. Hon tycker om att bjuda nära och kära på bakverk, men menar att hon inte skämmer bort familjen med bakelser och nybakt bröd varje dag. Hon sysslar mycket med en annan hobby som också är naturnära och kreativ.
– Jag har börjat intressera mig för trädgården. Jag tycker om att vara kreativ och skapa, oavsett om det är att baka eller trädgården, säger Johanna Svennevid.


Fakta: Johanna Svennevid
Ålder: 40 år
Bor: Ramhulta, men är uppvuxen i Göteborg
Familj: Sambo och två barn
Intressen: Bakning och trädgårdsarbete


SENASTE TV-NYHETERNA

Elevrådets kamp för duschar gav resultat
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:00
Premium

Elevrådets kamp för duschar gav resultat

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte
NYHETER 2023-05-29 KL. 19:00
Premium

Elever från Kungsbacka tävlade i rikstävling i matte

Digital katt på försök inom äldreomsorgen
NYHETER 2023-05-29 KL. 16:00

Digital katt på försök inom äldreomsorgen

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff
NYHETER 2023-05-29 KL. 12:45

Misshandlade fru och barn – får sänkt straff

Man döms för misshandel under fotbollsmatch
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:00

Man döms för misshandel under fotbollsmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.