FAMILJ 2021-12-20 KL. 20:00

Inget väder stoppar Johan

Av Kristian Alm

– Vi blev lite tidiga till intervjun så vi förlängde rundan till Billdal.
För en cykelentusiast som Johan Hallneus är några extra mil bara en bonus. I år är han dessutom en av Kungsbacka kommuns vintercyklister.

Inget väder stoppar Johan
Johan Hallneus cyklar i alla väder, även om just snö kanske inte är favoritunderlaget.

I en biltät kommun som Kungsbacka är det inte så lätt att nå målet om mer hållbara transporter. Ett sätt att locka fler att ställa bilen är projektet Vintercyklist som i år genomförs för sjätte året i rad. Bland 89 ansökningar har kommunen valt ut 25. De måste cykla i snitt minst tre dagar i veckan, turas om att ha ansvar för instagramkontot och dessutom rapportera hur mycket de cyklat. Som bonus får cyklisterna dubbdäck och en reflexväst.
– Det var knappast för däcken och västen jag sökte. Nej, jag vill vara en ambassadör för cykling, säger Johan Hallneus, som inte behöver så mycket lockbete för att ge sig ut och rulla på vägarna.
Idrottat har 50-åringen gjort hela livet, men för sisådär tolv år sen tog cyklingen över allt mer. Nu är han med både i Kungsbacka cykelklubb och Göteborgsklubben CK Master. Så det blir många pass i veckan, när man räknar in jobbpendlingen också. När vi möts i Särö centrum har just avverkat några mil med en kamrat.
– Jag försöker cykelpendla till jobbet två-tre gånger i veckan. Så fort inte möten och annat på jobbet kommer i vägen.
Det innebär runt 55 kilometer tur och retur från hemmet i Särö tillVolvo Penta i Lundby. Och det spelar ingen roll om det blåser småspik och regnar.
– Nej, det gäller bara att vara förberedd och ha rätt klädsel. Jag har alltid regnställ och en extra tröja i ryggsäcken.
Sen är det nog en förutsättning att arbetsplatsen också är förberedd och uppmuntrar att personalens friskvård vilken Volvo Penta gör.
– Vi har tillgång till både klädskåp och dusch. Det måste jag ha, vi har dresskod på Volvo Penta och för mig är det kostym som gäller.
Förutom cyklingen blir det ett par pass på gymmet varje vecka.
– Kroppen behöver röra på sig, jag märker hur bra jag mår av det. Träningsrundorna blir också en ventil för problemlösning och avkoppling.
Även om Johan cyklar året om, är vintern lite besvärligare. Cykelbanor kan plötslig vara oskottade en bit, och när man kommer ut på vägen kan det vara sörja som får hjulen att slira.
– Är det bara packad snö, så klarar dubbdäcken det utmärkt. Jag har två omgångar hjul, så är det några plusgrader byter jag till vanliga däck. De rullar ju lättare.
Är det riktigt besvärligt väglag använder han sin mountainbike. Som ni märker är det inte direkt standardutrusning för vardagscyklisten som gäller för Johan, men så är det ju också hans stora hobby.
Vad säger du till dem som vill börja vintercykla?
– Skaffa dubbdäck! Ha en kraftig lykta som lyser upp vägen, och gärna en på hjälmen också. Då ser bilisterna dig när du vrider huvudet mot dem. Och som jag sa tidigare, var rätt klädd med reflexväst eller jacka med reflextyg.
Fakta årets vintercyklister
Ungefär två tredjedelar är kvinnor
De är i åldrarna 27 till 65 år
Hälften är kommunanställda
En fjärdedel använder elcyklar
Personen med längst daglig cykelväg cyklar 55 km


SENASTE TV-NYHETERNA

ISHOCKEY 2022-01-26 KL. 22:05

"Det kändes som en stöld"

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Bättre siffror för Kungsmässan
NYHETER 2022-01-26 KL. 08:00

Bättre siffror för Kungsmässan

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon
BANDY 2022-01-25 KL. 22:47

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-