FAMILJ 2021-11-23 KL. 20:45

Hembygdsmuseet har en plats i hjärtat hos Ingegerd

Av Henrik Laurén

– Jag tog mig en funderare över åren sedan jag fyllde 75. Fem år är en så liten del av 80 år men det har hänt en hel del, också omvälvande saker. Pandemin är förstås en sak som påverkat negativt med restriktioner och avbokningar. Hembygdsmuseet genomgår en stor förändring genom flytten till en ny lokal.

Hembygdsmuseet har en plats i hjärtat hos Ingegerd
Böcker, tidningar och korsord. Ingegerd Moberg läser mycket, på senare tid har det blivit flera biografier. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

Ingegerd Moberg fyller 80 år den 25 november. Norra Halland noterade hennes 75-årsdag och den intervjun handlade om uppväxten i Mjöbäck, studier vid folkhögskola, utbildningen till småskollärare i Göteborg och engagemanget för Nordhallands hembygdsmuseum. Nu blir det prat om vad pandemin medfört, vad man inte kan eller vill göra och vad man kan göra i stället. Och om hembygdsmuseet som hon värnar om lika mycket i dag.

– Sammantaget är det mycket roligt man inte kunnat ta del av på grund av pandemin, kultur som till exempel teater saknade man mycket. Jag har inte varit vettskrämd av pandemin men den fick mig att sluta gå på gymet. Gympan sköter jag i stället hemma vid TV:n med Sofia som instruktör. Hon gör det enkelt, pedagogiskt och mjukt, räddningen för mitt gympande!

Cyklar till mataffären

– Motionerandet utomhus sköter jag som tidigare med cykling och promenader. Jag trampar på i alla väder och cyklar för att handla mat. Köper lagom mängd som går att ta hem på cykeln. Det blir många cykelturer till affären, bra vardagsmotion. Men till exempel klädinköp har det inte blivit under pandemin, säger Ingegerd.

Efter att pandemirestriktionerna lättats deltog Ingegerd Moberg i ett evenemang med mycket minnen och känslor.

– Det var 70 år sedan vår magister gjorde upprop i skolan. Så i september åkte vi några av hans gamla elever och gjorde upprop för honom. Då var han "magistern", nu är han Nisse, berättar Ingegerd.

På pluskontot under pandemin nämner hon framför allt mera tid för läsning.

– Jag läser mycket. Läser det mesta men inte deckare, de är kanske för lättvindiga för mig. Läste Larssons Millenium-trilogi men det var inte riktigt min genre. Läser romaner och så har det blivit mycket biografier. För tillfället håller jag på med en biografi om Tora Dahl, "Jag vill skriva sant" av Jesper Högström, handlar om hennes liv i Lidingö, hennes umgänge och hennes brev.

Är du en stor bokslukare med flera böcker på gång samtidigt?

– Det har hänt men i dag räcker det fint med Norra Halland, Göteborgsposten och en bok. Jag har ju korsorden också, det är det här med tiden, säger Ingegerd med ett skratt.

Ingegerd Moberg har ett annat stort intresse, nämligen historia och hembygd i dåtid och nutid. Då hon gick i pension från läraryrket började hon arbeta ideellt på Nordhallands hembygdsmuseum.

Brinner för hembygdsmuseet

– Jag är fascinerad av att gammalt och nytt möts. Det är viktigt att bevara och visa hur samhället såg ut förr, viktigt för oss alla och inte minst för yngre människor.

– Hembygdsmuseet genomgår just nu stora förändringar. En stor lokal i centrum ska ersättas av en mindre lokal en bit bort. Det blir säkert bra då allt är färdigt men spontanbesöken kommer att minska. Det svåra är att allt inte får plats i nya lokalen. Vad ska med, vad ska säljas och vad ska slängas? Det här upplever jag som ett svek mot gångna generationer, mot dem som gett saker till museet. Det blir så konkret då inte allt får plats. Man står där och håller ett gammalt fint plagg i sin hand och funderar om det verkligen ska slängas, säger Ingegerd.

– En eloge till Norra Halland som brukar skriva om museet, fortsätt gärna med det så vi inte glöms bort. Vi var många som hoppades på Alléskolan men så blir det nu inte. Nu gäller det att jobba på och göra det nya museet klart.

Är det risk att medarbetare tappar intresset?

– Jag hoppas och tror att det inte är så. Hoppas att intresset blommar upp då vi skapar ett nytt museum. Vi arbetar för att bevara Kungsbackas historia, nu skapar vi ett nytt museum med samma ändamål. Intresset har alltid funnits, varför skulle det inte fortsätta? Men det gäller att vi äldre orkar hålla på och att det kommer in nya, yngre krafter, säger Ingegerd Moberg.

Hembygdsmuseet tar sin tid. Böcker, tidningar och korsord är viktigt och får sin tid. Och så är det en sak som Ingegerd inte väljer bort.

- Att cykla eller promenera är alltid bättre!














INGEGERD MOBERG
Fyller: 80 år den 25 november
Firar dagen: i Göteborg med särbo Ebbe
Född: Mjöbäck i Svenljunga kommun
Bor: i Hede sedan 50 år
Familj: särbo och två söner med familjer
Arbetat som: lågstadielärare
Intressen: natur, kultur och familjen


TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.