FAMILJ 2023-01-22 KL. 10:00

Hannah satsar på Snella kläder

Av Annika Lundby

När pandemin slog till 2020 bodde Hannah Granström och hennes familj i Berlin. I den nästan helt nedstängda staden tog Hannah upp sitt intresse för foto och började kombinera det med ett annat stort intresse, etiskt och ekologiska tillverkade kläder. Det var starten på hennes företag Snella.

Hannah satsar på Snella kläder
TÄNKER SNÄLLT. När Hannah Granström under pandemin bodd i Tyskland startade hon upp företaget Snella med målet att allt ska vara helt biologiskt nedbrytbart. Motiven kommer från foton som Hannah tagit och hon vill att det ska vara lekfullt och att kläderna ska vara anpassade för lek. "Min tanke har varit att ta fram kläder som funkar för alla." Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

I huset i Kullavik med anor från 1800-talet sitter tapetprover uppsatta i hallen. Alla med stora mönster men några mer diskreta och några som öser på med färg.
– Jag gillar de med mycket färg. Och det är ju en hall, då kan man väl våga lite, ler Hannah.
Familjen flyttade till Kullavik i somras efter att sedan 2018 bott i Berlin.
– Att vi flyttade till Berlin var att vi ville ha ett äventyr och bo utomlands ett tag.
När Hannahs man som jobbade på Klarna fick möjligheten att starta upp ett kontor i Berlin gick flyttlasset.
– Då hade vi en son och när vi kom ner var det mycket med att komma i ordning. Det var en ny stad och ett nytt språk och sedan kom vår andra son.
När Coronapandemin kom 2020 stängdes det mesta ner i Tyskland.
– Förskolorna stängdes, det sattes hänglås på lekplatserna och man fick bara umgås med de man bodde tillsammans med. Jag hade planer på att plugga men allt sattes på paus men jag kände att jag måste ha något att hitta och då tog jag upp mitt intresse för foto och tänkte att jag kunde utveckla det.
Hannah började experimentera, bildbehandla i Photoshop och lära sig förbereda bilder för tryck. Hon letade upp olika papper för olika tryck och fördjupade sina kunskaper.
– Och en dag säger min man: ”Du kan ju trycka på kläder. Det kan säkert bli en business”, ler Hannah som nappade på idén och började första med att trycka på t-shirts och sweat-shirts.
– Jag är sådan att jag blir jättenördig i allt jag gör. Jag hade tittat på serier på Netflix om plast i havet och om återvinning och hur det egentligen fungerar.

Kläder till barn
Hannah kände att barnkläder som är etiskt framtagna och av i största möjliga mån ekologiska material var något hon ville satsa på att göra.
– Jag kunde inte sluta tänka på det. Så jag tog kontakt med en agentur i Berlin för att få hjälp att komma vidare med min idé.
Hannah visste hur hon ville att kläderna skulle se ut och att det etiska och ekologiska skulle vara en lysande röd tråd i hela processen. Men hon hade inte kontakterna vilket agenturen hjälpte till med.
– Vi använder nästan enbart ekologisk bomull. I ribbmaterialet har vi minsta möjliga mängd elastan. Det material vi använder i dag har fyra procent elastan och i våra elastiska band använder vi naturgummi som är förnybart och biologiskt nedbrytbart. All svart och vit sytråd är i ekologisk bomull och knapparna är gjorda av frön från Corozo-palmer istället för plast. Målet är att allt ska vara helt biologiskt nedbrytbart men det är jättesvårt att få det till hundra procent.
I sin design har Hannah som mål att plaggen ska passa både tjejer och killar.
– Vi har två pojkar och jag kände när man gick i butiker att det var väldigt stereotypt. Pojkkläder är mörkblå eller bruna och med motiv av polis, dinosaurie eller bilar och för tjejerna är det rosa och paljetter. Min tanke har varit att ta fram kläder som funkar för alla, säger Hannah och tar fram en senapsfärgad tunika med leoparder på.
– Den här kan man ha som en klänning med leggins och den är tillräckligt kort för att inte hindra barnen i lek men samtidigt så pass lång att man kan känna sig lite fin när man snurrar som en prinsessa. Och den är lika mycket för killar som tjejer.

Återvinna
En av Hannahs första tankar var att använda återvunnet material eller textil gjord av trämassa men det visade sig vara svårt och kostsamt för den småskaliga verksamhet Hannah har. Men det hindrar inte henne från att själv återvinna Snellas kläder.
– Det mest miljövänliga är ju att använda det som redan finns. Min tanke när jag tagit fram vår kollektion har varit att kläderna ska hålla länge. Flera barn ska kunna använda plaggen och sedan ska man kunna återvinna dem. Då skicka man tillbaka kläderna till mig och så använder vi tyget igen eller använder det som går att återanvända och man själv får rabatt på nästa köp.

Webbutik
Snella är ett småskaligt företag och alla plagg är handsydda av Hannahs vän Emanuela Laudati som är skräddare och mönstermakare i Berlin. Tankar har funnits på att se om någon butik vill ta in kollektionerna men än så länge är det försäljning online som gäller.
– Jag har varit med på a la London och ska vara med nu i slutet på februari och i början på mars. Det var jättekul och där fick man se och höra vad folk tyckte om kläderna. Familj och vänner är ju inte alltid de mest objektiva, skrattar Hannah och fortsätter med ett blygt leende:
– Men det där med att marknadsföra det jag gjort är något jag inte är så bra på.
I dag kombinerar Hannah företaget Snella med att jobba halvtid som fysioterapeut på Säröledens Sjukgymnastik.
– Jag har verkligen haft tur som kan kombinera två saker som jag verkligen brinner för.Fakta: Hanna Granström
Gör: Fysioterapeut på Säröledens familjeläkare samt driver företaget Snella
Född: Haag, Holland
Bor: Kullavik
Familj: Maken Marcus och två barn
Intressen: Foto och jag gillar att röra på mig. Jag spelar tennis en gång i veckan och gillar yoga och att springa.
Varifrån kommer namnet Snella: Det kommer från två ord. Dels det svenska snälla, att man ska vara snäll mot sig själv, varandra, vår planet och dels det tyska ordet schneller som står för att vara i rörelse, fart


TV-klipp och nyheter

Veckans ris och ros
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00

Veckans ris och ros

NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
Premium

"Fartyget var barnens värld"

Barnbarnet Margareta är engagerad i Isoldas öde

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Premium

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fyra barn föddes under turerna världen över

NH:s jakt på Kungsbacka IF
FOTBOLL 2024-04-13 KL. 18:00
Premium

NH:s jakt på Kungsbacka IF

Utomhusfestivalen dubbelt så stor
NYHETER 2024-04-13 KL. 15:00
Premium

Utomhusfestivalen dubbelt så stor

76-åringen säkrade femte SM-guldet
SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
Premium

76-åringen säkrade femte SM-guldet

Succé för teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-12 KL. 17:00
Premium

Succé för teckningstävlingen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-15 KL. 07:38
Kvartett gjorde försök till stöld
Premium | FOTBOLL 2024-04-14 KL. 20:07
Sena nyförvärvet poängräddare
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
"Fartyget var barnens värld"
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.