FAMILJ 2021-09-30 KL. 20:00

Hampus karriärsresa – från hobby till yrke

Det började som en rolig grej. Hampus Liljhagen från Kungsbacka tyckte om att arrangera gårdsfester tillsammans med sina kompisar. Hobbyn blev till ett jobb och jobbet blev till en karriär. Nu ska 28-åringen med tre bolag ta sig an nästa uppdrag inom eventbranschen.

Hampus karriärsresa – från hobby till yrke
Hampus Liljhagen har gjort karriär av sin hobby. Med Stureplansgruppen ska han ta nästa kliv i eventbranschen.

TV-klipp och nyheter



Driftschef för Stureplansgruppens enhet i Göteborg, ägare av tre bolag och ett driv som saknar motstycke. Men för att förstå hur Hampus Liljhagen hamnat där han nu är måste bandet backas.

Gymnasievalet efter grundskolegången på Hedeskolan föll på mekatronikprogrammet på Elof Lindälv. Kanske ska jag bli ingenjör ändå? Det var en fråga en Hampus Liljhagen ställde sig i tonåren.

– Det var nog mer en grej man sa, för att man inte visste. Att gå på Chalmers och bli ingenjör är väl bra, tänkte jag, säger han.

Men innan Hampus hann göra något universitetsval passade han på att ha lite roligt, och gjorde saker han tyckte om.

– Allt började egentligen med gårdsfesterna. Jag och mina kompisar arrangerade 20-årsfester, nyårsfester, halloweenfester och så vidare på olika bygdegårdar runt om i Kungsbacka. Jag märkte att jag tyckte det var jäkligt roligt, säger han.

Ester hörde av sig


När festarrangerandet för kompisar övergick till en inkomstkälla för första gången, var när Club Ester i Kungsbacka hörde av sig under hösten 2015.

– De hade problem en period. Deras danstillstånd drogs in, samtidigt som Noba (nuvarande Grevens) öppnade. Nyhetens behag, ett bra ställe och sommar gjorde att alla ville vara där och nattklubben på Ester fick det tufft en sommar, säger Hampus.

Lösningen på problemet hade Ester identifierat i den då 22-åriga killen.

– De hade fått tips om att vi arrangerade massa fester. De visste inte vad de skulle göra, men de ville bara ha någon som fick folk att komma dit igen, säger Hampus Liljhagen.

Rollen på Ester fick Hampus mer eller mindre klura ut själv.

– Arbetsuppgiften var att: "När det kommer in folk, så pratar du med dem och ser till att de stannar”. Så det jag gjorde var att hälsa på alla som kom in, kollade läget och bjöd på något att dricka. På så sätt skapade jag min egen roll och fick även ett stort kontaktnät.



Stora klivet


Rollen Hampus växte in i på Ester kan i dag jämföras med att vara nattklubbschef. Han ordnade så småningom evenemang för hela Ester, inte bara nattklubben och var koordinator för alla evenemang. Här någonstans började polletten trilla ner. Kanske kunde det bli en karriär av det här?

– Jag kände att jag ville ta mig vidare, att jag var bra på det jag gjorde och jag ville förvalta det, säger han.

Han hoppade på en treårig kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning event och marknadsföring. Efter en tid då studier och arbetet på Ester hade kombinerats kände Hampus att det var dags att fokusera helhjärtat på studierna. Men när tiden var kommen att avsluta kapitlet på Ester, öppnade sig nästa dörr. Göteborg kallade.

– En DJ på sommarklubben Port du Soleil i Göteborg hörde av sig och frågade om jag ville börja där. I samma veva hittade bolaget (SB entertainment), som jag i dag äger, mig. Det är ett bolag som sysslar med underhållning för olika event.

Bolaget växte, liksom Hampus roll på Port du Soleil. Från att ha varit bordsansvarig under det första året blev han i stället underhållningsansvarig för hela klubben.

– Jag var ansvarig för att alla gäster på klubben skulle ha sin bästa kväll, säger han.

Sommarklubben


Under 2018 och 2019 fokuserade Hampus och hans kollegor på att bolaget skulle växa sig större, vilket det gjorde. Men när 2020 och pandemin dök upp tog det stopp.

– Från att ha satsat fullt ut blev det bara en tvärnit. Men vi var kreativa och fick det att gå runt även under 2020, säger han.

I början av 2021 fick han en annons skickad till sig. Radisson blue på Lindholmen ville ha någon som kunde göra något på deras takbar. 30 sökande blev till 16, som blev till åtta, som blev till två. Efter en vunnen pitch fick Hampus och hans kollegor igenom konceptet "Vivi rooftop bar", som under hela sommaren har blivit en succé på hotellets tak på Hisingen.

– Vi lyckades, och det har gått jäkligt bra. Det var vårt första egna ställe, och det är ett koncept som vi garanterat kommer använda igen, säger Hampus.



Framtiden


Sommaren har nått sitt slut för denna gång, och Vivi rooftop bar likaså. För Hampus Liljhagen väntar nu ett nytt spännande uppdrag. Den före detta praktikplatsen, Stureplansgruppen, hörde av sig angående deras nya projekt på Avenyn, där Hampus ska bli en nyckelfigur.

– Jag kommer vara driftschef för enheterna i Göteborg. Jag kommer styra allt och se till att det som ska hända, händer, säger han.

Ansvaret avser dels den befintliga nattklubben Push och de nysatnsingar som lanseras inom en snar framtid. Gårdsfesterna runt om på Kungsbackas bygdegårdar för sju år sedan blev startskottet. Nu är Hampus Liljhagen en nyckelperson på Göteborgs mest välkända restaurang- och bargata. Lägg där till bolaget SB entertainment samt två andra bolag, och den automatiska frågan uppstår: Hur mycket jobbar han?

– Jag försöker hålla det till en behaglig nivå. En vanlig dag är jag på kontoret mellan 09 och 19, ibland 20.

Framtidsdrömmar finns det gott om, han är ju trots allt bara i starten av sitt yrkesliv.

– Jag vill att bolaget ska växa och så småningom bli internationellt. Det har alltid funnits en liten tanke om att någon gång jobba och leva i ett annat land, säger han.

Läs fler familjereportage här.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.