FAMILJ 2023-02-11 KL. 17:45

Farizas engagemang för kvinnor prisas

Av Annika Lundby

Fariza Beseiso har alltid haft ett brinnande engagemang för mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati och kvinnors rätt till utbildning och arbete. Nu uppmärksammas hon för sitt volontärarbete där hon via sociala medier som Tiktok och Zoom-möten hjälper nyanlända att först förstå sin egen kultur för att sedan kunna fortsätta med en förändringsprocess där man inte bara ska integreras utan även inkluderas i samhället.

Farizas engagemang för kvinnor prisas
INKLUDERING. Göteborgs Zontaklubb II:s har tilldelat Fariza Beseiso ett stipendium på 10000 kronor för sitt volontärarbete för att hjälpa nyanlända kvinnor att komma in i det svenska samhället. Genom Tiktok och Zoom-möten hjälper Fariza kvinnor med både integration, kunskap, erfarenheter och beteendeförändring. "Vi behöver ett flexibelt system som är anpassat efter varje individ. Nyanlända är inte en homogen grupp. Du har olika referensramar beroende på om du kommer från", säger Fariza. foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

Fariza kommer ut och välkomnar på uppfarten till huset i Kullavik. I det ljusa vardagsrummet ställer hon fram en silverbricka på bordet och på den står silverkoppar med lock på som innehåller rykande hett kaffe som doftar kardemumma. Sedan ställer hon fram ett lika vackert fat med dadlar och mandlar.
– Jag kommer från Palestina och när någon kommer och hälsar på så är det viktigt att bjuda på något, säger Fariza som kom till Sverige 2019 och sökte asyl och som i dag har fått uppehållstillstånd.
– Men jag hade varit i Sverige flera gånger tidigare och föreläst om de olika projekt jag drivit och genomfört i Palestina och Mellanöstern.
Fariza har två kandidatexamen, informationsystems och software samt social science och sustainable development. När hon bodde i Palestina arbetade hon med flertalet informations- och kommunikationskampanjer runtom i hela Mellanöstern.
– Ett projekt var en informationskampanj mot könsstympning av flickor i Egypten. Jag har nästan alltid arbetat med kvinnor och jämställdhet, berättar Fariza vars yrkeskarriär startade 2008 och hon började på UNRWA, som är FN:s organ för stöd och skydd till palestinska flyktingar.
Fariza startade även skolan Civitas Academy i Gaza som är en underorganisation till Civitas Institute som arbetar med att stärka kvinnor och unga genom utbildning inom demokratifrågor, ledarskap och god förvaltning mot korruption.
– I Palestina arbetade jag även med intern-integration för att hjälpa de som flytt från ett område till ett annat på grund av krig och oroligheter.
Efter kriget i Gaza 2014 jobbade Fariza med att öka medvetenheten och förståelsen för att återuppbygga landet på ett sätt som förbereder invånarna på att kunna hantera nästa kris på ett bättre sätt.

Inkluderas
När Fariza kom som asylsökande till Sverige såg hon att man arbetade för att integrera men det räcker inte.
– Jag hade lärt mig om hur man arbetar med integration från Sverige. Men när jag kom hit själv kände jag att ni kan ju det här, varför gör ni inte så? I Sverige betyder integration tre saker, att få boende, språk och jobb, utbildning eller praktik. Och visst behöver man någonstans att bo, att kunna försörja sig och kunna språket. Men vad händer sen? Man måste inkluderas.
– Vi behöver ett flexibelt system som är anpassat efter varje individ. Nyanlända är inte en homogen grupp. Du har olika referensramar beroende på om du kommer från Afghanistan, Syrien eller Palestina. Många som kommer från en diktatur vet inte vad demokrati är. Du kan gå en utbildning som säger vad demokrati är, men du får inte svaret på hur du ska leva i den demokratin. Frågan hur betyder mycket.
Fariza pekar på de kulturella skillnaderna och de dolda koderna som finns i samhället.
– Jag hade turen som träffade Sandra och Peter Lundh som hjälpt mig att lära mig koderna och traditionerna och just hjälpt mig med svar på frågan hur. Hur firar man lucia till exempel.
Utifrån sina egna erfarenheter och sin bakgrund inom arbete med jämställdhet och att främja utbildning och arbete för kvinnor började hon hjälpa kvinnor att inkluderas i det svenska samhället.
– Jag har ett Tiktok-konto som i dag har nästan en halv miljon följare varav cirka 50 000 finns i Sverige. Där kan man gå in och se mig live och där försöker jag hjälpa utrikesfödda kvinnor att få en ökad kunskap och medvetenhet för att hjälpa dem förstå och inkluderas.
Fariza har även startat upp ett par Zoom-grupper där hon har motiverande samtal.
– När du kommer från kanske krig eller har behövt lämnat familj är det helt naturligt att du drabbas av posttraumatisk stress. När du är i det hinner du inte känna men när du kommer till Sverige är det nya rutiner som gör att du kanske mer analyserar och känner. I exempelvis Palestina samlas du och sitter och pratar och skvallrar. I Sverige har man inte den traditionen att kommunicera. I mina Zoom-grupper börjar jag alltid med att lära känna gruppmedlemmarna. Vad har de för bakgrund, vilka referensramar har de och utifrån det börjar förändringen. Många känner kanske då att ska jag ändra på den jag är eller släppa min religion. Men det är inte det, det betyder. Du ska inte bli någon annan eller ändra din identitet. Det handlar om att du ska bygga en bro mellan kulturerna genom att skapa ömsesidig förståelse.
För detta arbetet som Fariza gör helt ideellt på sin fritid har hon tilldelats ett stipendium på 10000 kronor från Göteborg Zontaklubb II.

Kulturtolk
Även i sitt yrke i Sverige arbetar Fariza med integration då hon och vännen Sandra Lenving Lundh startat företaget Raz consulting AB ihop.
– Kommunikation och information är också en viktig nyckel när det gäller integration och inkludering. Jag arbetar som kulturtolk åt företag, organisationer och myndigheter. Jag översätter inte ord för ord utan fångar upp innehållet och det budskap som ska förmedlas och sedan omsätter jag det till ett språk som målgruppen förstår och kan ta till sig utifrån sitt perspektiv och referensram.
Fariza är stolt över att hennes volontärarbete har uppmärksammats positivt.
– Jag vill ge kvinnorna verktygen, ge dem hjälp till självhjälp så de blir starka kvinnor som kan hitta sin plats och bidra till samhället. De behöver förstå sin viktiga roll.

Läs fler familjereportage här.

Fariza Beseiso
Född: Palestina
Bor: Kullavik
Familj: En son och en dotter i Sverige och två söner som bor med sin pappa i Qatar.
Intressen: Läsa, prata med mina följare på sociala medier. Jag tror att mitt intresse är mitt jobb, jag lever med mitt jobb. Jag gillar att simma och ibland tar jag och Sandra promenader.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.