FAMILJ 2021-12-12 KL. 17:00

Daniel är nyfiken på sin nya församling

Av Annika Lundby

Efter många år som kyrkoherde kände Daniel Nelson att han ville få mer tid med mötet med människorna istället för administrativa uppgifter. När annonsen att man sökte en komminister till Gällinge och Idala kyrkor dök upp var det som en skänk från ovan.
– Jag saknade och ville tillbaka till närheten till människorna. Jag ser verkligen fram emot att lära känna de som bor här, säger Daniel Nelson.

Daniel är nyfiken på sin nya församling
Daniel Nelson är ny komminister i Löftadalens pastorat med ansvar för Gällinge och Idala kyrkor. "Jag tillträdde den 27 september och välkomnades i kyrkan den 3 oktober. Jag har känt mig så välkommen och det finns så många goa människor här", säger Daniel Nelson. Foto: Annika Lundby

Snön ramar in Gällinge kyrka som reser sig upp över bygden i vinterskrud.
– Här är verkligen vackert, och med sjön bakom kyrkan, säger Daniel Nelson som har en gedigen meritlista inom prästyrket.
– Jag jobbade drygt 20 år i Sollyckans distrikt i Varberg och sedan var jag kyrkoherde i Tvååker i nio år.
Även om jobbet som kyrkoherde var mycket givande började Daniel känna att det var något som fattades.
– Jag kände att jag är 61 år och att jag ville tillbaka till närheten till människorna och mötet i gudstjänsten. Att vara kyrkoherde innebär att det administrativa tar mycket tid.
När Daniel sökte tjänsten i Löftadalens pastorat trodde han inte att han skulle vara den som fick jobbet.
– Nej, jag blev förvånad. Jag tänkte att jag kanske var för gammal. Men de hade varit eniga att det skulle vara jag och det är jag väldigt glad för.
Nu vill Daniel lära känna sina församlingsmedlemmar men han låter det ta sin tid.
– Jag tycker det är viktigt att lyssna på församlingsborna och att vi sedan bygger församlingen tillsammans. Det är viktigt att bygga upp ett förtroende och det är också något som tar tid. Men jag hoppas att jag ska kunna bidra med glädje och glada budskap genom evangeliet. Och att se möjligheterna och det som finns.

Kantor blev präst

Uppvuxen i en prästfamilj fanns tron men det var på gymnasiet som Daniel kände kallet.
– Jag började förbereda mig för att det var präst jag skulle bli. Men min mamma arbetade som kantor så först utbildade jag mig till det.
Sedan reste Daniel till Grekland för att arbeta under två år och då kände han att kallelsen kom tillbaka.
– Där mötte jag och pratade med så många människor och kände att det är nog det här jag ska göra. Och när jag fick ett vikariat som kantor i Jämtland insåg jag att jag fick arbeta så mycket med musiken. Det låg för mig men ändå inte.
Efter två års teologistudier i Göteborg flyttade Daniel till Lund för att gå på Pastoralinstitutet. Och i Lund mötte han kärleken i Susann.
– Vi träffades i studentkyrkan St Laurentii. Hon var med och ordnade frukostar efter gudstjänsten och så var det någon gång hon inte kunde och då frågade hon mig.
Var det kärlek vid första ögonkastet?
– Ja, det var det, ler Daniel.

"Nyfiken på det mesta"

1991 var Daniel klar med studerna och sin första tjänst som präst fick han i Varberg. Att han valde att bli präst har han aldrig ångrat.
– Min dröm är alltid att församlingen ska leva och jag gillar gemenskapen med människor och att få predika.
Att få ihop en bra predikan är inte alltid en självklarhet. Mycket jobb ligger bakom.
– Ofta börjar jag redan på tisdagen, kanske är det ett ord eller en mening och sedan fyller jag på med stolpar under veckan. Vad är det för situationer jag utsätts för som jag kan använda på söndag? Och så vill jag ha en inledning, en genomförandedel och så en slutkläm att ta med sig. Helt klart blir det inte förrän på fredagen eller lördagen.
När Daniel själv får lyfta det som han ser som sina styrkor är det bland annat att predika.
– Jag har lätt för att predika och lägga ut texten och jag tycker jag är bra på att administrera och jag har lätt för att prata med människor och är nyfiken på det mesta.
Daniel berättar att tre ord har följt honom genom livet.
– Enkelhet, kontinuitet och kristusnärhet. Att inte gör det för svårt, att hitta sådant som håller i längden och med en doft av Kristus och kyrkan.


Daniel Nelson
Aktuell: Ny komminister i Löftadalens pastorat
Ålder: 61 år
Född: Köinge
Bor: Varberg
Familj: Hustrun Susann och utflugna barnen Andreas, Samuel, Elias, Johannes och Rebecka
Favoritpsalm: 717 "Innan gryningen" av Ylva Eggehorn. Det är en psalm om hur Jesus kom till jorden. Sedan tycker jag mycket om psalm 217 "Gud för dig är allting klart"
Intressen: Att åka rullskidor, och på vintern blir det skidor i Åkulla. Jag gillar även spinning. Jag tittar mycket på sport på tv. Då jag gillar uthållighetsidrott blir det mycket skidor och friidrott men även fotboll och handboll. Just nu följer jag tjejerna i VM i handboll. När barnen var yngre höll de på mycket med innebandy så då följde jag så klart dem.


SENASTE TV-NYHETERNA

ISHOCKEY 2022-01-26 KL. 22:05

"Det kändes som en stöld"

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Bättre siffror för Kungsmässan
NYHETER 2022-01-26 KL. 08:00

Bättre siffror för Kungsmässan

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon
BANDY 2022-01-25 KL. 22:47

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-