FAMILJ 2022-01-17 KL. 20:00

Christin breddar sin repertoar

Av Christina Wagner

Barnboksförfattaren Christin Ljungqvist bor numera i Fjärås. I dagarna har hennes första lättlästa skräckbok med mytologiska väsen just släppts på Nypon förlag.

Christin breddar sin repertoar
Christin Ljungqvist ger ut ny lättläst skräckbok om Lindormen i nordisk mytologi, eller Vitormen som den också kallas. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Christin Ljungqvist växte upp i Vallda och bodde i Majorna i Göteborg några år innan hon flyttade tillbaka till Fjärås i Kungsbacka för två år sedan. Efter författardebuten 2012 har det blivit fyra ungdomsböcker, de första med inspiration från Vallda och sedan av Göteborg. I nya boken Vitormen jagar har Christin Ljungqvist fångat känslan av omgivningarna runt hemmet i Fjärås.
– Vitormen utspelar sig utspelar sig i den här typen av miljö, och jag har döpt den till Rådalen, säger hon.

Nordisk mytologi
Vitormen jagar är den första i en serie om mytologiska väsen och handlar om Annie och hennes kompisar som ska tälta i skogen. Men bästa vännen Love är tveksam, han tror sig ha blivit jagad av ett stort djur där och tycker det är farligt i skogen. En skräckbok som tog tag i Christin när hon skrev.
– Jag visste att jag ville skriva om mytiska väsen i vår nordiska kultur, och gärna inte de mest fantasifulla utan något som kunde vara ett djur. Då hittade jag vitormen. Det blev väldigt inspirerat av sjön som ligger här, den här fukten och mörkret som kommer. Jag satt och skrämde mig själv, fick dra ner rullgardinen i fönstret mot mörkret utanför. Första gången fick jag hjärtklappning och spänningar, då kände jag att det var bra.

Lättläst behövs
Att skriva lättläst är en ny utmaning för Christin Ljungqvist, som tidigare skrivit längre ungdomsböcker. Med två små barn passar formatet bättre med livspusslet.
– Jag hade egentligen tänkt skriva en uppföljare till Vita tigern, men tappade gasen. Det här är ”De korta tankarnas tid” när barnen är små, det är svårt att ha långa tankar, samtal, eller bottna i sig själv och svårt att ha fokus.
Därmed är inte sagt att lättläst är enkelt att skriva. Just språket och längre berättande har varit kännetecknande för Christins tidigare böcker.
– Jag gillar språk och har hittat ett säreget sätt att skriva historier på. Men texten får inte stå i vägen för en bra historia, så därför är det här ett bra sätt att tvinga mig in i en lättare språkdräkt. Om man jämför med artister eller sångerskor, man märker alltid när de håller tillbaka lite grann. Det tycker jag är mer kraftfullt, man känner att de kan ge lite mer, så att ha lite ramar med hur man skriver gör att man blir bättre jämfört med när skriver helt fritt. Det blir mer kraft i det.

Ska locka läsare
Genren lättläst är inte bara tänkt för personer med lässvårigheter som dyslexi med flera, utan fungerar också som en inkörsport till bokvärlden, menar Christin.
– Jag tänker att man ska fånga upp dem som inte funnit läslusten och knäckt koden. Det är ett lätt språk, lätt att tillgodogöra sig, en väldigt viktig aspekt av lättlästa böcker som behöver lyftas fram i alla sammanhang eftersom läsningen sjunker. Det är ett växande problem, så att få tillgång till det på ett större sätt hade varit väldigt bra.
En lättläst uppföljare släpps i höst och fler är på gång, samtidigt vill Christin börja illustrera.
– Jag har börjat illustrera själv på paddan, och vill försöka mig på att illustrera barnböcker så småningom. Vi får se. Men först och främst vill jag ge ut lättläst, det är mest lättillgängligt för mig just nu.

FAKTA: Christin Ljungqvist
Är: 38 år
Bor: I Fjärås
Familj: Maken Kristoffer, barnen Rut och Ester
Gör: Barnboksförfattare, copywriter
Böcker: Kaninhjärta (2012), Fågelbarn (2013), Rävsång (2014), Vita tigern (2017) och Vitormen jagar (2022)
Senast lästa bok: Bränn mina brev av Alex Schulman, har ögnat lite i Konferensen av Mats Strandberg, " Det är en gedigen att-läsa-hög jag samlat på mig"
Fritid: Familjen, yoga, illustrationer, tv-serier
Aktuell: Senaste boken Vitormen jagar, Christins första bok i kategorin lättläst som nyss släppts på Nypon förlag.

TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Entreprenören i final
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Räknade älg med värmekamera
Premium | VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Vårdförbundet går ut i blockad
Premium | TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Kabelbrott orsakar mörker

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.