FAMILJ 2021-08-18 KL. 15:00

Allt är möjligt i deras värld

Diana och Kordian Rönnberg är multikonstnärer. Denna gång handlar det om filmerna som kunde varit, och vem vet – kanske blir.

Allt är möjligt i deras värld

Den åttonde oktober invigs utställningen på Facklan, med Kungsbackaminnen- och miljöer som inspiration. Uttrycket är filmaffischer som kommer hänga i fönstren på den övergivna biografen. Utställningen är en del i Konstens vecka, som äger rum varje år i hela Sverige. Utställningen är också en del av den stora internationella utställningen för samtida konst i Göteborg (GIBCA – Gothenburg International Biennal for Contemporary Art)

”Fictions we’re made of” är deras nya utställning. Den skulle kunna vara berättelsen om deras liv. Istället blir det berättelsen om kungsbackabornas.

– Rent krasst består den här utställningen av filmaffischer för filmer som inte existerar, men här i Kungsbacka finns massor av myter och historia. Det är också en annorlunda arkitektur och ett filmiskt landskap. En fantastisk relief för en skräckfilm. Det blir många skräckfilmsaffischer, säger Kordian och skrattar till.

Kordian och Diana är födda i Polen. Diana flyttade till Fjärås som åttaåring. Hon läste estetisk linje på Aranäsgymnasiet.

– Det blev sång, för jag hade ingen talang för instrument. Jag blev också väldigt intresserad av och fördjupade mig i fotografi, säger hon.Strax därefter tyckte hon att hennes polska blivit alldeles för dålig, samtidigt blev hon allt mer nyfiken på sin bakgrund. Så hon sökte och kom in på universitet i Posnan och tog där en magisterexamen i fotografi, video och installation under fem år. Men mitt i alltihop blev det en workshop i konstvetenskap i Ronneby 2013. Där fanns Kordian från Gdansk. Med en magisterexamen i skulptur och intermedialitet från universitet i Gdansk.

– Ha, ha. Det var min professor på universitet som frågade om jag ville åka till Sverige på workshop om konstvetenskap och 3D-print. Hon själv varken kunde eller ville åka. Hon gillar inte 3D-print, särskilt inte ihop med konst. Jag åkte dit och blev kär, berättar han. Sedan skickade vi långa mejl till varandra, mellan Posnan och Gdansk, i ett år ungefär.

– Vi var som själsfränder. Efter ett år träffades vi igen. Jag flyttade till Gdansk och läste en filosofie doktorsexamen i intermedialitet, säger Diana.

Under de tre år som Diana läste till sin examen jobbade Kordian med 3D-design. Fantasifulla skapelser till skyltfönster i hela Polen och Ukraina.

– Det var ett sätt att tjäna sitt levebröd. Jag fick plåga mig själv. Jag som knappt ens går in i en klädbutik och köper kläder.

På fritiden växte deras gemensamma projekt Combi Cats fram, det är ett ständigt pågående projekt som nu ligger bakom utställningen på Facklan. Musiken finns också alltid med. De har gjort flera låtar och musikvideos. En kombination de tycker om att arbeta med. Musik och konst tillsammans.

– Jag vågade mig in i musikens värld först efter att jag träffade Diana. Självförtroendet växte. Innan ville jag helt enkelt inte, trots att jag alltid älskat klassisk musik och även har musik som en del i min utbildning. Min pappa var känd operasångare i Polen och min mamma var en framstående pianist vid operan. Det kändes svårt att leva upp till.

Efter en tid började Diana sakna Kungsbacka och Fjärås och Sverige. Det blev ett liv mittemellan.

– Jag kom längre och längre bort från min familj. Jag kände mig som Snusmumriken, som bara poppar upp ibland. Men en dag erbjöd mamma oss sin lägenhet i Kungsbacka. Hon hade alltid drömt om att flytta till Varberg, sa hon.

24 februari 2017 tog Diana sin doktorsexamen, 25 februari gifte de sig och 28 februari gick flyttlasset med båt till Kungsbacka.

Migrationsprocessen tog lång tid för Kordian, två år.

– Jag var tvungen att redovisa min lön för Migrationsverket varje månad och fick höra att jag måste jobba heltid, säger Diana. Jag började jobba som personlig assistent. Jag satt där och tänkte: i Polen var jag känd, jag blev nominerad till bästa artist i Gdansk, nu sitter jag här.

Idag har det lossnat.

2018 hade de sin första utställning på konsthallen i Växjö, i våras en i Kungsbacka och i somras en i Skönevad tillsammans med en artist från Miami

Överallt följer dottern Zelda, 2 år, med. Hon har tagit efter sina föräldrar.

– Hon målar, dansar och sjunger. Och så älskar hon vår musik. Jag tror hon förstår att det är mamma och pappa som har gjort den, säger Diana.

Nu hoppas de att fler kungsbackabor vill höra av sig och ge inspiration, och stå modell för filmaffischerna.

Här kan ni se Dianas och Kordians spökfilm.

https://www.youtube.com/watch?v=XRpUXFGsOK4

Långdragen strid på väg mot en lösning
NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Nytt steg mot utbyggnad i Särö klart

SENASTE TV-NYHETERNA

Full fart i backen!
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00

Full fart i backen!

Bajenduon behöver stoppas
HANDBOLL 2021-11-30 KL. 15:00

Bajenduon behöver stoppas

Aranäs möter Hammarby i Stockholm

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas
NYHETER 2021-11-30 KL. 12:56

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas

Rybrink flyttar hem till västkusten
FOTBOLL 2021-11-30 KL. 11:32

Rybrink flyttar hem till västkusten

Klar för BK Häcken

Skolbuss körde i diket
NYHETER 2021-11-30 KL. 10:01

Skolbuss körde i diket

Inget trafikkaos i snöovädret
NYHETER 2021-11-30 KL. 08:03

Inget trafikkaos i snöovädret

Se vacker vattenmiljö i närbild
NYHETER 2021-11-29 KL. 21:00

Se vacker vattenmiljö i närbild

”Kommunen ser inte vår potential”
NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Besvikelse när bidrag till projekt för psykisk hälsa dras in

Glasspengar delas ut som stipendier
NYHETER 2021-11-29 KL. 19:00

Glasspengar delas ut som stipendier

Kullavik startar upp herrlag
FOTBOLL 2021-11-29 KL. 13:30

Kullavik startar upp herrlag

22-åring blir huvudtränare

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-11-30 KL. 16:02
Två bilar i krock
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00
Full fart i backen!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.