Annons

Fågelmatare i Fjärås mättar barn i Kenya

Fjäråsbon Rebecca Olsson var nyförälskad och på semester i Kenya tillsammans med sin nuvarande sambo Niklas Johansson. På stranden stötte de

Nyheter | 14 Januari 2018 15:00

Fjäråsbon Rebecca Olsson var nyförälskad och på semester i Kenya tillsammans med sin nuvarande sambo Niklas Johansson. På stranden stötte de på en försäljare som visade upp en fågelmatare, karvad ur en kokosnöt. Rebecca Olsson visste det inte då, men en idé var född.

– Jag vill gå i min mormors fotspår, säger hon.

 

Rebeccas mormor kom från Polen med de vita bussarna, efter att ha suttit i koncentrationsläger. Fast besluten att hjälpa utsatta människor, startade hon hjälpsändningar till hemlandet 1981, samma år som Rebecca Olsson föddes.

– Jag fick se fattigdomen och hur barnen levde, och det har alltid funnits med mig, säger Rebecca om hur hon redan som barn fick följa med sin mormor på resorna.

På grund av ålder gjorde hon sin sista hjälpsändning för två år sedan, och då kände Rebecca Olsson att det var hennes tur.

– När vi skulle åka på en lyxig familjeresa till Kenya 2016, frågade jag mig själv vad jag kunde göra för människorna i landet, säger hon och startade en privat insamling på Facebook.

På två veckor samlade hon in 12 500 kronor till barnhemmet Born again. På plats i Kenya köpte de mat, leksaker och böcker till barnen, och såg hur illa det var ställt. Då bestämde hon sig för att göra mer.

Familjevännen Volker Bassen är sedan 28 år tillbaka bosatt och aktiv i flera volontärprojekt i Kenya. I samarbete med honom startades projektet med Coconuts Animals, med målet att sätta människor i arbete och hjälpa dem att vara självförsörjande.

– De plockar själva kokosnötterna och skär ut figurerna. Innehållet gröpes ur, används i matlagning eller säljs till turister. Sedan får de betalt för material och arbete, förklarar hon.

Efter två år fick Rebecca Olsson nyligen sin första leverans, 4 000 fågelmatare av kokosnötter. Och nu är det upp till henne och kompanjonerna Angelica Walding och Hanna Spjut, att hitta köpare. För varje såld fågelmatare går nämligen 15 kronor till upprustning av barnhemmet Born again.

 

Läs mer i fredagens pappersupplaga av Norra Halland (utgiven den 12 januari).

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lyckad drive-in-modevisning

Jobb & Pengar – Det här hade jag aldrig kunnat tro. Det är nästan så tårarna trillar! Det var rusning nä...

Fram med möbler och klocka!

Nyheter Klockan två i natt förlorar vi en timme igen. Det är alltså dags att ställa om till sommartid. ...

Tänd hoppet med släckta lampor

Politik I kväll lördag uppmanas vi att släcka lamporna när det återigen är dags för Earth ...
Annons