08 Juli 2020 11:44 | Christina Nordwall

Nu är det snart semester! Planerna var fastspikade. Vi skulle vara på ett och samma ställe i fem veckor och familj och vänner skulle hälsa på. Sedan kom coronapandemin. Nu lutar det åt hemester i Kungsbacka. Det är vi nog inte ensamma om.

Efter att ha kuskat runt i husbil under många år kände vi i höstas att vi var ganska klara med det sättet att semestra. Inte för att det är tråkigt – tvärtom. Det har varit onödigt spännande många gånger men vi har också hamnat på flera fantastiska platser både i Sverige och söderöver i Europa. Det har gett möjlighet att besöka platser långt bortom turiststråken. Och att komma alltför nära mer välkända sådana, som när vi körde fel i Venedig till exempel.

Roliga anekdoter

Ofta är det misstagen man minns och som med tiden blir roliga anekdoter. En husbilssemester är vad man gör den till. Det går att se nya platser varje dag eller stanna på ett och samma ställe. Hemmet är alltid med. Däremot finns det begränsade möjligheter att ta emot gäster. Efter att ha bytt vår gamla husbil till en betydligt mindre men nyare variant gick det inte alls. Dessutom var sol och värme ett krav eftersom utrymmet mest inbjöd till utomhusaktiviteter. Därför bestämde vi oss för att sälja den och semestra på annat sätt i fortsättningen. På ett ställe där familj, släkt och vänner kunde samlas.

Supertrendigt

Det skulle vi inte ha gjort, inte i år i alla fall. Och det har vi givetvis fått höra, speciellt av sådana som tidigare töntstämplat husbilssemester. Nu är det nämligen helt plötsligt supertrendigt att ha husbil. Nästan lika trendigt som att ha tillgång till ett svenskt torp.

I år är det av naturliga skäl lämpligt att hemestra. Vi uppmanas att upptäcka vårt närområde, lägga semesterkassan på att stötta lokala näringsidkare och i andra hand besöka närliggande kommuner. Det är naturligtvis också trevligt. Om det inte vore för att ett miljöombyte lockar extremt mycket vore det bästa att stanna hemma i huset. Under en humester kunde väggen till badrummet äntligen sättas upp. Köksluckorna kunde få sig en omgång liksom väggarna i vardagsrummet. Men helt ärligt tror jag inte att det är sådana aktiviteter som tar mig genom vintermörkret. Bättre då att flytta in i växthuset. Där får man en viss medelhavskänsla och dessutom glädjen av att få skörda alldeles egna minigurkor och tomater.