Annons

Eksta säljer för 180 miljoner

För att få loss pengar till fler bostadsprojekt vill Eksta sälja av 10 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Genom att bilda två dotterbolag tänker man undvika 11 miljoner i skatt på vinsten.

Bostad | 18 Mars 2020 10:50

På Fjärås torg finns lokaler som skulle kunna bli aktuella för en försäljning.

FOTO:

Behovet av nya hyresrätter runt om i kommunen är omättligt, och kommunala Eksta har en nyckelroll. Men det krävs mycket kapital – allt går inte att låna upp. Därför planerar nu Eksta att sälja av kommersiella lokaler för att öka självfinansieringen av nya byggen.

En förstudie visar att det handlar om runt 10 000 kvadratmeter till ett beräknat värde av 180 miljoner.

Vinstskatt

När lokalerna säljer blir det vinstskatt. Men genom att bilda bolag och sälja alla fastigheter som ett paket kan den skatten minimeras. Det har mer eller mindre blivit tradition även bland kommunala bolag att hantera försäljningar så, även om det ibland blir diskussion om det är rimligt att kommunen ägnar sig åt vad man skulle kunna beskriva som skatteplanering.

I Varberg har frågan varit uppe för debatt den senaste tiden.

Genom att bilda ett dotterbolag som i sin tur bildar ett dotterbolag där fastigheterna placeras och säljs, kan Eksta spara 11 miljoner i vinstskatt till staten.

Eksta har i princip aldrig sålt några lokaler på den öppna marknaden och vill nu ha klartecken för affären från kommunledningen.

Hemligt

Exakt vilka lokaler det handlar om, vill inte Eksta avslöja förrän förutsättningarna är klara.

– Nej, det är av respekt för de som hyr, säger vd Christer Kilersjö.

Lokalerna ska ut på öppna marknaden, och en affär kan vara klar i höst om allt flyter på. När det finns en köpare kommer Eksta att begära godkännande av fullmäktige för att slutföra försäljningen.

Franklin Eck (M) är ordförande för Eksta. Han tycker att skatteplaneringen är riktig.

– Det är styrelse och företagslednings skyldighet att minimera kostnaderna i bolaget och så även skattekostnader. Det är särskilt viktigt eftersom det här handlar om statlig skatt, inte skatt till kommunen.

–  Att ”i onödan” betala statlig skatt kan utsätta Eksta för berättigad kritik från kommuninvånarna. Men affären kommer sannolikt att bli föremål för debatt i fullmäktige.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...

Vinglig bilfärd gav fängelse

Blåljus Kraftigt berusad satte sig den 64-årige Varbergaren bakom ratten och gav sig ut på motorvägen. I höjd ...
Annons