Efter utbrottet: ”Snabbtester hade hjälpt”
Såväl personal som kunder i Gottskärs hemtjänst i Kungsbacka har varit hårt drabbade av covid-19. Men företagets verksamhet i Mölndal har klarat sig undan betydligt bättre.
– Jag tycker att Halland gör fel som inte inför snabbtester, säger Carina Ogrander som driver vårdföretaget.
Verksamheten i Kungsbacka kommun har varit hårt drabbad under den andra vågen av pandemin. Efter att en person kom tillbaka från sjukhusvistelse brakade allting loss.
– Det var en vårdtagare som kom hem från sjukhuset och hade med sig smittan. Normalt tar det ju 5-6 dagar innan man blir sjuk, så det gick några dagar men snart var det rena getingboet här. Smittan spreds till personal, till vårdtagare och tillbaka till annan personal. Snart var elva personer i personalen borta och jag blev också sjuk, berättar Carina Ogrander på Gottskärs hemtjänst.
Förutom stöttning från Mölndalskontoret fick hon fick tillfälligt hjälp av kommunen med extra personal under tiden folk var sjuka. Smittspårningen var dessutom ingen liten apparat, och tills allt var utrett rådde stor personalbrist hos hemtjänstföretaget.
– Det blev ungefär ca 100 testtillfällen där personal och kunder fick testas flera gånger under några veckor. Nu har det som tur är lugnat ner sig, säger Carina Ogrander.
Testerna visade rätt
Gottskärs hemtjänst har även verksamhet i grannkommunen Mölndal. Och där har det inte varit alls lika drabbat. En stor förklaring, tror Carina Ogrander, är att Mölndals kommun tillämpar snabbtester, eller antigentester som det heter.
– Där testar vi vår personal hela tiden. De får inte komma in om de inte testar sig. Och där har vi fångat upp fyra personer som jag fick skicka hem. De blev jättebesvikna först över att de inte fick jobba, men sen blev de sjuka i covid. Så testerna visade rätt. Hade de fått arbeta hade de kunnat orsaka smittutbrott där också, berättar hon.
Enligt företaget är det även ett ganska säkert test där endast en på tvåhundra tester visat sig vara fel.
– Om någon i personalen får reaktion på snabbtestet så blir nästa steg ett så kallat pcr-test på vårdcentralen för att se om det finns en pågående infektion. Det är så många som går med covid utan symtom, säger Isabelle Hallgren som är företagets samordnare i Kungsbacka kommun.
Carina Ogrander har varit i kontakt med Kungsbacka kommun i frågan. Men där har hon fått svaret att Region Halland valt att inte använda antigentester då de inte anses tillräckligt tillförlitliga.
– Jag fick svaret att Region Halland sagt nej och att man inte vill gå emot regionen. Men jag förstår inte, vad har man att förlora? I Mölndal som hör till VG-regionen använder man ju detta. Det allra viktigaste måste ju vara att de äldre är skyddade. Jag tycker att regionen här i Halland gör helt fel.
Köpt in egna tester
Nu har Gottskärs hemtjänst köpt in snabbtester på eget bevåg till sin verksamhet i Kungsbacka kommun. I Mölndal får de hjälp av kommunen att skaffa fram snabbtester, men det är det än så länge inte tal om här. Och då materiel som måste köpas in med hänsyn till pandemin kan berättiga ersättning i efterhand, blir det egna inköpet av snabbtester en post som företaget helt och hållet själva får stå för, enligt Carina Ogrander.
– Till annan materiel som munskydd och visir får jag tillbaka en del pengar i statsbidrag, säger hon.
Men det får du inte för snabbtesterna?
– Nej, det får jag inte. Men framförallt handlar det om att skydda våra vårdtagare. Det här är en så lurig sjukdom, det räcker att det kommer in någonstans så riskeras hela verksamheten.
Med de snabbtester som företaget nu köpt in även till Kungsbacka kan de testa personalen på regelbunden basis. Förhoppningen är att det inte ska bli några fler utbrott likt det som var i början av januari.
– Och en viktig aspekt är att minska oron hos våra kunder. Den är nästan lika farlig som covid. På det här sättet blir det tryggare, säger Carina Ogrander.
Läs också:
Smittskydd: Testerna har haft blandad kvalitet
Snabbtest mot corona lyckad metod i Mölndal
Du har väl inte missat vår söndagstidning?