Annons

Döms för falsk våldtäktsanklagelse

Efter att de varit på en första dejt anklagade kvinnan mannen för våldtäkt. Han anhölls av polis och frihetsberövades i över fyra timmar. Nu har kvinnan erkänt att hon ljög och döms för att ha gett en falsk anklagelse.
Nyheter | 22 Maj 2019 07:26

Efter att de varit på en första dejt anklagade kvinnan mannen för våldtäkt. Han anhölls av polis och frihetsberövades i över fyra timmar. Nu har kvinnan erkänt att hon ljög och döms för att ha gett en falsk anklagelse. 

 

Mannen och kvinnan, som båda är i 50-årsåldern, träffades för en första dejt på bowlinghallen i Kungsbacka i januari. Det hade då bara haft kontakt via sociala medier tidigare. De drack några öl och bowlade men mannen tyckte inte att det kändes bra och avbröt dejten efter ett tag. I polisförhör uppger han att kvinnan var ”full eller påverkad av andra droger”.

 

Vid femtiden på morgonen efter vaknade mannen chockat av att polisen tog sig in i hans lägenhet. Han fick senare veta att han var anhållen misstänkt för att ha våldtagit kvinnan som han hade varit på dejt med kvällen innan. Kvinnan hade uppgett att han hade våldtagit henne på toaletten på bowlinghallen. Han frihetsberövades i fyra och en halv timme innan han släpptes fri.

 

Det var när kvinnan var på sjukhus för att undersökas efter den påstådda våldtäkten som hon kom till insikt om vad hon hade gjort. Hon ringde sedan polisen och förklarade att hon hade ljugit om våldtäkten. Varför hon ljög är oklart. I polisförhör säger hon att hon har vaga minnesbilder av händelseförloppet och hon ska ha varit väldigt påverkad under dejtingkvällen.

 

Nu var det istället kvinnan som stod inför rätta för att ha gett en falsk anklagelse.

 

Tingsrätten bedömer att kvinnan lämnat felaktiga uppgifter med uppsåt och dömer henne för falsk tillvitelse. Straffet blir skyddstillsyn och en särskild föreskrift om att hon ska underkasta sig vård och behandling. Kvinnan ska ha lidit av missbruk under flera års tid. Hon måste också betala ett skadestånd på 16 800 kronor till mannen. 

 

 

Läs mer: Kvinna åtalas för felaktig våldtäktsanklagelse

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Överklagade - nu skärps utpressarnas straff

Nyheter Det lönade sig inte att överklaga. Istället för sänkt straff får nu två Kungsbackabor som ...

Tre av fyra skolskjutsbeslut fel

Trafik Knappt hälften av skolskjutsärendena har nu avgjorts i domstol. I 75 procent av fallen har kommunen fått backning. – ...

Erkände grov brottslighet – nu frikänns han

Nyheter Vid ett tillslag i en lägenhet i Göteborg hittade polisen 9 800 gram cannabis och en pistol. Några dagar senare sa en 20-årig kungsbackabo att narkotikan och vapnet tillhörde honom. Han åtalades för brotten och frihetsberövades i drygt två månader. Nu frikänns han av tingsrätten.
Annons