13 Juni 2020 13:16 | Richard Forsberg

 

KRÖNIKA. ”Jag kan inte tro det, han som verkade så [Sätt in valfritt ord: snäll/trevlig/töntig/seriös/skön]”

 

Jag drev en blogg för många år sedan som vi kallade Verklighetens Tolk. Då ansågs satir vara en trendig och creddig humorform. Det var också på den tiden då vissa politiker, som i dag mer tror på troll, trodde på verklighetens folk. Hursomhelst där och då skrev jag ett skämt som löst gick ut på att vi borde hålla ett extra öga (idag hade jag nog skrivit topsa) på alla scouter, ungdomspolitiker, och killarna som valt Naturvetenskaplig linje då gärningsmannen efter var och vart annat våldsdåd beskrevs med en variant av citatet ovan. I veckan som gick fick vi två nya exempel på osannolika män.

 

Dubbelmördaren i Linköping åkte fast i tisdags. (Jag siade för övrigt om detta gripande för drygt ett år sedan i min krönika om DNA, så kalla mig gärna GW). Jag vet inte mycket om honom men baserat på det lilla jag vet samt mina fördomar känns han särdeles alldaglig och vanlig. Förutom faktumet att han knivar ihjäl en åttaåring och sen rycker på axlarna och går vidare i livet framstår han till åtminstone till utseendet som mammas pojke. I 16 år höll han sig stilla, dold i vanligheten.

I onsdags menade Krister Petersson att den mest osannolike kandidaten sannolikt är Olof Palmes bödel. I filmklipp från tiden ser vi en vältalig, rätt proper man som möjligen vill vara i teve lite för mycket. Men inga större varningsklockor ljöd under 30 år. Tills folk började fråga sig, är han inte väldigt märklig för att vara så vanlig?

 

Så, apropå märkliga vanliga män. Det har ju hänt en del osannolika saker även här på hemmaplan sen jag hade möjligheten att sätta ett avtryck i den här spalten. För sakens skull vill jag betona att det finns 16335 personer i Sverige med efternamnet Forsberg, vi alla kan på intet sätt vara släkt med varandra. Det är det trettiofjärde vanligaste efternamnet i Sverige och det är gångbart även internationellt. Det senare är jag smärtsamt medveten om då jag under de senaste tio åren kämpat med att i sökresultat på Google putta bort en amerikansk hustrumördare med samma namn som undertecknad från söktoppen. Under våren lyckades det. En googling på Richard Forsberg blev mer kultur- och teaterfokuserad än att handla om ett fruktansvärt mord på andra sidan jorden. I cirka en månad var det en dröm att googla på Forsberg och Kungsbacka… Sen, ja, sen blev det som det blev.

 

Min lokale efternamne har i efterdyningarna antytt att det var första gången han drog på sig torskdräkten. (Maximal otur va?) Lex: Osannolike mannen säger dock annorlunda. Herr f.d. Kommunalråd känns helt enkelt för strukturerad och ordnad för ett spontant kvinnoköp en dryg vecka efter att hela Sverige pratat om Paulo Robertos ”första” ”misstag”. Nej, jag tror mer på någon form av abonnemang. Tydligt, planerat och kalkylerat. Nu måste jag dock hålla mig från att förtala, så för att inte brännmärka en notorisk sexköpare ska jag vara öppen för att Hans Forsberg helt enkelt blev inspirerad av hela Paolos sexköp.

 

Frågan är bara om inte det är ännu värre.