Blåtunga, en virussjukdom som drabbar bland annat får och nötkreatur, är ett alarmerande hot. Sjukdomen sprids via svidknott och orsakar allvarliga skador, vilket kan leda till stora ekonomiska förluster för lantbrukare och påverka svensk livsmedelsproduktion.
Fallen som rapporterats i Sverige sedan hösten 2024 är en väckarklocka. Nu krävs krafttag för bred vaccination!
Symptomen varierar från inga eller lindriga symtom till allvarlig sjukdom och död. En av konsekvenserna är minskad mjölkproduktion. Vi har senaste veckorna även sett flera exempel på kalvar som fötts med missbildningar i våra regioner, med risk för att ett stort antal kalvar kommer behöva avlivas. Får är känsligare än nötkreatur och dödligheten större. Ett exempel från Nederländerna är 65 döda får i en besättning på 250 får. Det viktigaste verktyget för att motverka spridningen av blåtunga är vaccination. Som regionordförande för områden som drabbats av blåtunga uppmanar vi därför regeringen att avsätta medel för att underlätta bred vaccination, vilket kostar cirka 100 miljoner.
Vi har i övriga Europa sett vikten av att smärtlindra snabbt efter bekräftade symptom för att minska djurens lidande, och uppmanar därför regeringen att göra det möjligt att snabbt kunna smärtlindra utan att behöva invänta veterinär.
För att förhindra fortsatt smittspridning vill vi även att regeringen ger möjlighet till inomhusvistelse under betessäsongen för att undvika de sjukdomsspridande svidknotten. Blåtunga visar olika symptom och kan förväxlas med andra sjukdomar. Mer kunskap behövs. Sjukdomen är anmälningspliktig vilket betyder att man ska ta prov på djuren. Därför vill vi att under en begränsad tid, förslagsvis till utgången av 2026, att alla provtagningarna är kostnadsfria.
Detta är en kapplöpning mot tiden. Vi vet från övriga Europa att ökningen av smittade fall från första till andra året är lavinartad, och vi vet också vilka konsekvenser det kan få. Nu måste alla bidra för att stoppa blåtungans framfart!
Helene Gunnarsson, ordförande LRF Halland
Karin Nalbin, ordförande Jönköpings län
Maria Hofvendahl Svensson, ordförande LRF Skåne
Roger Gustafsson, ordförande LRF Sydost
Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.