DEBATT 2024-10-23 KL. 10:00

Debatt: Ett fullmäktige att minnas

Debatt: Ett fullmäktige att minnas
"Kommunfullmäktigedebatten om arbetsmiljön kommer jag att minnas länge," skriver Ermin Skoric (S), kommunfullmäktigeledamot, 2:e vice ordförande Nämnden Vård och Omsorg. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Kommunfullmäktigedebatten om arbetsmiljön kommer jag att minnas länge. Jag inledde debatten med att tydliggöra varför Socialdemokraternas lagda motion för en medarbetarundersökning som skulle vända sig till Vård & Omsorg samt Individ och Familjeomsorg, utifrån de beslutade arbetsmiljömålen i kommunfullmäktige, var viktig i flera steg.

Jag avslutade den inledande delen i debatten med att utmana det M-ledda styret. Utmaningen handlade om någon av de ansvariga politikerna i det M-ledda styret i Kungsbacka kunde peka ut var och när frågan ställs om medarbetares möjlighet att ta de raster och pauser de behöver under arbetsdagen. Det är ett av de fem arbetsmiljömålen som beslutades hösten 2020.

En efter en gick politiker från det M-ledda styret upp men ingen svarade på frågan. Ingen kunde svara på den. Debatten gav exempel på att kommunfullmäktige inte kunde svara på om denna fråga ställdes fyra år efter att fullmäktige fattade beslut om arbetsmiljömålen.

Som lök på laxen gick dessutom Sverigedemokraterna upp och försvarade sin nya ställning i frågan, som nu var att anse motionen som besvarad istället för att ställa sig bakom den som SD gjorde i nämnden för Vård & Omsorg samma år.

Bra signaler till personalen inom bland annat äldreomsorg om att SD kan byta fot i samma fråga under ett och samma år. En av liberalernas toppolitiker valde dessutom att jämföra S ställningstagande kring taxor avseende cykelparkering. Jag låter läsaren avgöra om man kan anse att arbetsmiljöfrågor för några tusen anställda är jämförbar med cykelparkering…

Allt som allt visade debatten i kommunfullmäktige de stora skillnaderna. Socialdemokraterna kommer att gå den extra milen för att försäkra sig om en god arbetsmiljö och främja ett politiskt ledarskap som lyssnar på medarbetarna för att skapa den bästa tänkbara arbetsmiljön. Det första steget är att göra om och göra rätt och säkerställa att kommunfullmäktiges mål är tydliga längst ut i organisationen och att rapporteringen till kommunfullmäktige, om dess efterlevnad, är enkel att följa.

Vem vet, nästa gång kanske det M-ledda styret kan besvara min fråga om medarbetarens möjlighet att ta ut raster och pauser. Då har man helt plötsligt koll på de beslut man har varit med och fattat.

Ermin Skoric (S), kommunfullmäktigeledamot, 2:e vice ordförande Nämnden Vård & Omsorg



TV-klipp och nyheter

DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00

Debatt: Ta en cykeltur

Debatt: Ta en cykeltur
Omdömet om FBK:
BANDY 2024-10-23 KL. 11:00
Premium

Omdömet om FBK: "Vet knappt vilka hälften av spelarna är"

✔ Så går det för FBK ✔ Mest överskattad ✔ Mest underskattad

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00
Debatt: Ta en cykeltur

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.