Annons

De tar pulsen till ny nivå

Serien är stoppad på grund av corona. Men det stoppar inte HK Aranäs från att fortsätta en unik strategi för att nå målen.
– Man orkar vara på topp längre, säger målvakten Lisa Karlsson.

Handboll | 03 December 2020 06:00

Dags för pulspass. Handbollsspelarna Lisa Karlsson och Tilda Palm samt resten av spelarna i HK Aranäs, tränar på ett sätt som få andra handbollspelare i Sverige gör.

FOTO: Daniel Blomqvist

Rimfrosten har gjort entré. Över träd, buskar och gräsmattor ligger ett vitt skimmer och signalerar dvala. Och det är på flera sätt ett sant budskap. För andra helgen i rad uteblev matchspel på grund av den nya coronavågen, och spelarna i HK Aranäs har blivit bjudna på en ledig helg. Men alla har inte tagit sovmorgon. På fotbollsplanen vid Forsgläntan håller högernian Tilda Palm samt målvakten Lisa Karlsson pulsen uppe.

– Vi kör ett kort pulspass på 20 minuter där vi ska ligga på ungefär 85 procent av maxpuls, förklarar Lisa Karlsson.

Men det är lite mer avancerat än så.

– Pulsband har vi på även när vi kör vanliga träningar. Vi har koll på allas puls under olika typer av pass, och sen tränar vi olika allihop. Vi målvakter tränar dels på olika sätt sinsemellan beroende på vår fysik, men även utifrån hur vi jobbar. En målvakt jobbar hårt i några sekunder, medan de som exempelvis är i anfall måste vara explosiva men även i rörelse under längre tider, fortsätter burväktaren.

Tilda Palm fyller i och utvecklar:

– För oss blir det mer snabba vändningar. Ett anfall pågår under längre tid, och vi är alla olika med olika steg, olika längd, inte samma fysik och så vidare.

Tilda Palm och Lisa Karlsson tog ett pass trots att laget fått helgledigt. “Skönt att komma igång,” säger Tilda Palm.

Olika mål

Spelarna förklarar att det här är något de jobbat på under en tid. Träningspassen loggas i en app, och de har dessutom redan från start olika mål att förhålla sig till. Fystränare Mauricio ”Maui” Alvarez har tillgång till alla data som loggas och kan utefter det styra träningen.

– Det är ett sätt för att kunna mäta och utvärdera sig själv. Och ett bra verktyg för att lära sig träna på både hög och låg intensitet. Ofta tränar man för mycket på hög intensitet, men det är viktigt att kunna ha koll på hur man jobbar även på låg intensitet, säger fystränaren.

Maui Alvarez berättar att de har delat in intensiteten i fem zoner, där fem är högsta och ett är lägsta.

– Dessutom kan man inte träna och gå för 100 procent varje dag. Man måste växla mellan olika intensiteter, annars går man sönder.

 

Mauricio “Maui” Alvarez förklarar att det är en komplex uppgift att träna på rätt sätt. Varje position, varje individ, och varje situation skiljer sig från varandra.

Maui Alvarez poängterar att det finns olika sätt att träna såväl uthållighet som styrka beroende på vad man vill uppnå. Men att träna tung styrka och kondition eller uthållighet under samma period är inte optimalt, menar träningscoachen.

– Det tar bara ut vartannat. Tränar man mycket uthållighet är det svårt att träna styrka samtidigt. En maratonlöpare kan inte träna styrka på samma sätt som en tyngdlyftare till exempel.

Först i Sverige

Strategin är lika rigorös som väl genomtänkt. Förebilden är hur olika landslag tränat, och kunskapen har Maui Alvarez bland annat skaffat genom att ta del av data från forskningsstudier gjorda i samband med världsmästerskap i handboll.

– Och vi delar in träningen under året så att vi fokuserar på olika saker under olika perioder. Jag tror att det är första gången i Sverige som något lag gör det såhär noggrant, så här detaljerat och såhär individuellt.

Lördagens pass gick ut på att ligga omkring 85 procent av maxpuls.

Samtidigt är Maui Alvarez noga med att poängtera att det är en lång process med långsiktiga mål.

– Vi kan såklart inte träna på landslagsnivå. Det här är en strategi som ska utvecklas under 3–4 år. Nu tränar vi på en nivå, nästa år gör vi lite mer. Allt handlar om att ta det steg för steg.

Vilket i sin tur är en filosofi som allt för ofta glöms bort, menar tränaren.

– Det går emot lite hur mycket annat funkar i dagens samhälle. Allt ska gå så fort, vilket ofta leder till problem och skador. Man blir inte världsmästare över en natt.

Efter det korta men intensiva passet väntar vila förLisa Karlsson och Tilda Palm.

Efter passet

Ute på fotbollsplanen tar Lisa Karlsson och Tilda Palm på sig sina ytterjackor. Det korta men intensiva passet är över, och resten av helgen blir det vila. Men att strategin med pulsträningen känns bra, det är båda överens om.

– Verkligen, man orkar vara på topp längre. Och vet hur man ska jobba på både hög- och lägre nivå av intensitet, säger Lisa Karlsson.

– Sen spelar ju alltid dagsformen in, men det känns som att det även hjälpt oss att blir bättre på att hålla fokus, inte minst i passningsspelet, säger Tilda Palm.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vissa saker har gått rejält snett

Krönikor Hur veligt och krångligt får det vara? Sverige är ett bra land på många sätt, men ...

Hårdare lokala regler mot smittspridning i Halland

Vård I flera veckor var smittspridningen hög men stabil, nu varnar Region Halland för den oroande ökningen. Därfö...

Yrkeshögskolan läggs ner

Skola Kommunens yrkeshögskola läggs ner. Trots marknadsföring har det varit för få sökande och skolan har ...
Annons