FAMILJ 2020-09-02 KL. 11:39

De jobbar med livet som insats

Höga hastigheter, dåligt omdöme, och framför allt bristande respekt från såväl bilister som yrkeschaufförer. När Norra Halland pratar med vägarbetare vid E6 blir svaren samma gång på gång.

De jobbar med livet som insats

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

–  Det är fullständigt bedrövligt, säger Peter Eldh som arbetar med skyltning. Klockan är ungefär 19.30. Kring ett bord på rastplatsen vid Sandsjöbacka sitter personal från företaget Vägjobb och lyssnar till en genomgång inför kvällens och nattens arbete. En stående punkt på dagordningen: Säkerhet.

I deras arbetsuppgift ingår att skylta och leda om trafiken till en av vägbanorna. Detta så att asfaltläggarna ska kunna jobba så säkert som möjligt på andra sidan av mitträcket. Men det innebär också ett väldigt riskfyllt moment.

– Just den timman när vi är ute och leder om trafiken är vi verkligen utsatta. De killarna som är på vägen och placerar ut skyltarna är i bästa fall 1,5 meter från bilarna. I bästa fall. Ofta kommer bilarna betydligt närmare än så, säger Peter Eldh.


Arbetsledare Pavel Holonowicz håller en genomgång innan det är dags för arbetslaget att skrida till verket.


Han kör en så kallad TMA – en lastbil med en stor skylt baktill som varnar och talar om för bilister och chaufförer att det är dags att vara uppmärksamma. Kollegan, Emil Bengtsson, som är kungsbackabo i grunden, har bland annat till uppgift att gå ut på vägen och placera ut skyltar.

– Det finns de som är uppmärksamma och till och med vill försöka hjälpa till med att bromsa trafiken. Och då ger vi såklart tummen upp. Men ofta är det bara att acceptera situationen och försöka se till att inte bli påkörd, säger Emil Bengtsson.


Emil Bengtsson ser över skyltar och rutiner tillsammans med ett gäng arbetskamrater vid Sandsjöbacka.


Det går ofta för fort. Både när det gäller privatbilister och yrkeschaufförer. Till detta finns det en annan faktor som upprör vägarbetarna.

– Folk sitter med sina mobiltelefoner. De tror att de ska hinna reagera om det händer nåt, men de har ingen koll. Jag tycker att det är för milt med 1 500 kronor i böter om du åker dit. Det är vad man får för att köra åtta kilometer för fort. Det är ingen som bryr sig om det. Nej, man borde ta körkortet från dem som sitter med telefonen, säger Peter Eldh.

Påkörda flera gånger


Morgan Johansson som leder arbetet med asfaltsläggningen kan både bekräfta och stärka den bilden.

– Vi på Peab har gjort egna observationer där vi studerat vad folk gör i sina bilar. Och det är häpnadsväckande. En del sitter och äter, andra sminkar sig, folk sitter med datorn uppe. Sånt här ser vi dagligen och det gör en riktigt förbannad. Man skulle önska att polisen var här ute oftare.

Han berättar att det finns flera i arbetslaget som någon gång i karriären blivit påkörda.

– Själv har jag blivit påkörd två gånger. Så här är det – om du kör i 90 kilometer i timman så färdas du 25 meter per sekund. Om du då pratar i mobiltelefon, eller ligger för nära, så finns det inte en chans att du hinner reagera om det händer något. Här jobbar man med livet som insats, säger Morgan Johansson.


Peter Eldh, Emil Bengtsson, och deras kamrater på Vägjobb skakar på huvudet åt hur respektlöst de blir bemötta.

– Jag läste att de tog 55 körkort i Göteborg under några dagar vid nåt vägarbete tidigare i somras. Här hade man kunnat ta 25 varje natt, säger Peter Eldh.

Hur det kommer sig att så få respekterar skyltning och de hastighetsbegränsningar som gäller kan de bara spekulera om.

– De kan nog inte föreställa sig känslan när man jobbar här ute och det susar förbi fordon 40 centimeter från axeln, säger Morgan Johansson.

 

Läs även:

Polisen: "Total avsaknad av hänsyn"

Nattarbete lyfter E6 norrut - "Strikt schema" 

Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen
NYHETER 2025-05-17 KL. 09:00
Premium

Efter olyckan – boende vill se åtgärder på vägen

"Nästa gång är det inte grindstolparna, nästa gång är det barnen"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-05-17 KL. 16:45
En Frillesåsröst tystnar efter 18 år

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Bistick gav allergichock – nu lever Andrea ett liv bland bin

Det var fem år sedan som Andrea Wallroth valde att säga upp sig från sitt lärarjobb och satsa på att bli biodlare på heltid. Nu driver hon den prisbelönta honungsbutiken Djäknegårdens honung. Norra Halland träffade henne för att prata om hennes passion för bin, om när hon utvecklade en allvarlig allergi mot bistick och om varför insekter är så viktiga för planetens överlevnad.