Annons

Dans hjälper parkinsonsjuka att hitta sina rörelser

I veckan har ett 60-tal personer med olika neurologiska sjukdomar som parkinson, MS och stroke dansat tillsammans på Löftadalens folkhögskola.
Allt tack vare nervcellen spegelneuron.
Nyheter | 20 Juni 2019 11:36

I veckan har ett 60-tal personer med olika neurologiska sjukdomar som parkinson, MS och stroke dansat tillsammans på Löftadalens folkhögskola.

Allt tack vare nervcellen spegelneuron.

 

Det är full fart i danssalen på Löftadalens folkhögskola. I en flygande fläng betas danser som cha-cha, disco och vals av. Det är som vilket dansläger som helst, bortsett från att några av deltagarna sitter ner och de som behöver har en stol att hålla sig i om balansen tryter.

 

– Det är inte dansstegen och höger, vänster som är det viktiga. Det är fullständigt kravlöst, den som vill kan bara sitta ner och titta. Istället handlar det om att få uppleva en konstform, säger Hugo Tham, utvecklare kultur med inriktning kultur och hälsa på Region Halland.

 

 

I Region Halland har man hållit på med parkinson-dans i flera år och det finns även en aktiv grupp i Kungsbacka. Danslägret på Löftagården har lockat deltagare från hela södra Sverige, från Uppsala till Trelleborg, och det har till och med stått folk i kö.

En av dem som fått plats är Gunvor Gardahl från Halmstad. Hon blev diagnostiserad med parkinson för tio år sedan och har nu ägnat sig åt parkinson-dans i ett år.

Har det inneburit någon skillnad för dig?

– Om det har! Jag är ju gammal folkdansare och har dansat i 30, 40 år. Att kunna vara med och dansa igen är alldeles fantastiskt. Jag trodde inte det var möjligt.

 

 

Nån som är lite nyare i gamet är Margareta Karlsson från Kungsbacka. Hon blev diagnostiserad för ett år sedan och dansat, det gjorde hon mest när hon var ung.

– Det här är faktiskt första gången jag provar på parkinson-dans. Jag fick tips om det och än så länge känns det bra. Det är också en trevlig semester att vara här!

 

Läs mer i Norra Halland torsdag 20 juli.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Inställt firande på Löftadalen

Nyheter Årets nationaldagsfirande på Löftadalens folkhögskola är inställt på grund av coronapandemin. I vanliga fall brukar det vara ...

”Svårast är att nöja sig”

Nöje & Kultur Hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas. Nu har Sophie Apell, elev på Lö...

Fräck fåtöljstöld från skola

Nyheter Fyra fåtöljer annonserades ut på Blocket och hämtades upp igår. Men skolan ligger inte bakom annonsen. ...
Annons