Annons

Dåligt stöd anmäls till IVO

I snart tio år har Kungsbacka misslyckats med att se till att en person med funktionsvariationer får en meningsfull sysselsättning.
Det erkänner nu kommunen sedan det personliga ombudet slagit larm.

Jobb & Pengar | 09 September 2020 07:37

Personen det handlar om har varit utan arbete sedan 2001. Istället har hen varit hänvisad till ekonomiskt bistånd (socialbidrag), varvat med praktikplatser för att Arbetsförmedlingen skulle kunna bedöma arbetsförmågan. Men Arbetsförmedlingen tyckte funktionshindret satte stopp för arbete, samtidigt som Försäkringskassan ansåg att personen var för frisk för att vara sjukskriven.

I stället blev det år efter år med försörjningsstöd, utan att kommunen tog tag i ärendet. Efter en anmälan i mars från det personliga ombudet, gjorde kommunen en egen utredning som visade att man haft allvarliga brister:

”oklar ansvarsfördelning, bristande samverkan (internt och externt) och bristande uppföljning av de insatser som beviljats”.

Därför anmäler kommunen sin hantering till Inspektion för vård och omsorg enligt lex Sarah, som man ska göra vid missförhållanden.

Nu har personen fått en individuell plan för framtiden, och kommunen har upprättat riktlinjer för samverkan mellan förvaltningar och med andra myndigheter när det gäller andra personer inom LSS, lagen om stöd och service.

– Vi ska även bli bättre på att tidigare fånga upp alla personer med långvarigt försörjningsstöd, säger Markus Törnblad, utvecklare på förvaltningen för Gymnasium och arbetsmarknad.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Döms för att ha kränkt boende

Blåljus En anställd på ett LSS-boende i Kungsbacka döms för att ha en kränkt en av de ...

Forsbergavtal har överklagats

Politik Hans Forsbergs fallskärm har nu överklagats till förvaltningsrätten. En invånare anser att kommunstyrelsen var jävig. ...
Annons