Annons

Dålig solkoll i Halland

44 procent av hallänningarna tror att den är framtidens energikälla. Men bara var fjärde länsbo vet vad det kostar att utvinna den. Hur mycket det kostar känner inte ens var tionde till.

Jobb & Pengar | 02 April 2020 21:18

Det finns många myter om solenergi. Nu vill eljätten Vattenfall slå hål på dem.

FOTO: Pixabay

Det handlar om solen.

När elnätsföretaget Vattenfall bad opinionsinstitutet Sifo att kartlägga hallänningarnas kunskaper om och attityder till solenergi, visade sig nästan hälften av länsborna (44 procent) se solen som framtidens energikälla.

Bara ett fåtal svarade rätt

Men när det kom till kunskaperna om vad en solcellsanläggning kostar och hur mycket energi ett hustak beklätt med solpaneler kan generera var det betydligt färre som svarade rätt.

Bara en fjärdedel av de tillfrågade kände till vad en solcellsanläggning dimensionerad för en normalstor villa kostar. När det kom till hur mycket energi ett tak med solpaneler kan generera svarade endast åtta procent rätt.

Drygt var tredje hallänning tror att en mindre solcellsanläggning kostar mer än 150 000 kronor. 31 procent har inte en aning om hur mycket el ett tak med solceller kan generera.

Solrapporten Halland

För att råda bot på kunskapsbristen har Vattenfall nu sammanställt Sifos enkätsvar med information om solceller i Solrapporten Halland.

– Vi har tagit fram en Solrapport för Halland i syfte att reda ut de frågetecken och föreställningar som länsborna har kring solceller. Exempelvis uppfattningen att det skulle vara enormt dyrt. Snittpriset för en komplett solcellsanläggning på en villa med ett tak om 33 kvadratmeter ligger på 120 000 kronor. Samtidigt är det en investeringskostnad som i de flesta fall har betalat sig redan efter 15 år. Vi vill slå hål på dessa myter som hindrar solenergin från att växa som energikälla i Halland, säger Lasse Ejeklint, Klimatcoach på Vattenfall i ett pressmeddelande.

”Fungerar året runt”

Många hallänningar tror att det svenska klimatet, med ganska långa och mörka vintrar, förtar solcellernas effekt. Så är dock inte fallet, menar Lasse Ejeklint.

– Solceller fungerar året runt och även om de skulle vara täckta av snö så förloras bara någon enstaka procent i energiproduktion. Dessutom är verkningsgraden något högre vid kalla temperaturer, till exempel under tidig vår. Vi vill att fler än knappt var tionde hallänning ska inse hur stor solenergins verkliga kapacitet och nytta är i Sverige, oavsett årstid, säger han.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Gotlandspolitiker tar över som landshövding

Politik Det är klart med ny landshövding i Halland. Brittis Benzler tar över efter Lena Sommestad från och med ...

Halland kan ha nått platå

Nyheter Den senaste tidens inrapportering av bekräftade fall av covid-19 ligger på en jämn nivå i Halland. Detta kan ...

Färre varsel och arbetslösa i Kungsbacka

Jobb & Pengar Varselvågen som svepte över Sverige i mars och april ser ut att ha avtagit i styrka. Men samtidigt ökar ...
Annons