Efter en hästolycka med dödlig utgång ryter Kungsbackas hästfolk ifrån. Cyklister som mot förbudet vistas på ridvägar utgör en stor fara för alla inblandade.

 

Det var i förra veckan som en häst omkom i stadsdelen Säve i Göteborg, efter att två mountainbikecyklister kommit farande i hög hastighet bakom hästen. Ryttaren hade ramlat av hästen som skrämdes och rasade flera meter ner i ett stup. Efter att ha dragit på sig omfattande skador i olyckan fick hästen avlivas på plats.

Olyckan har satt sina spår bland hästfolk i Kungsbacka som nu vill varna för att fler olyckor kan hända.

– När något sånt händer blir man ju omskakad. Folk hör av sig och är rädda för att det ska hända något liknande på våra slingor, säger Britt Gnudi.

 

Hon sitter med i styrelsen för den ideella föreningen ridvagar.nu, som har hand om fyra ridvägar i kommunen. Enligt henne finns det en internetsida för idrottspersoner som nu tipsar mountainbikecyklister om Pixåsslingan i Onsala. Där har Britt Gnudi tidigare stött på cyklister tillsammans med sin häst.

– Har du en mountainbike och tvärnitar när du stöter på en häst, så skenar den iväg. Det är inte bara hästen utan också ryttare och cyklister som kan skadas, fortsätter hon.

Hur ska man göra om man cyklar och möter en häst?

– Stanna, hoppa av cykeln och säg hej så hästen ser dig.

 

Det är förbjudet att cykla på ridvägar markerade med en blå skylt med en vit häst och ryttare på. Endast gångtrafik är tillåtet på sådana vägar. Britt Gnudi tror inte att cyklister struntar i informationen, utan att det helt enkelt handlar om okunskap kring vägskyltars betydelse.

För henne är det viktigast att alla förstår faran med att cykla på ridvägarna, och hoppas att alla mountainbikefantaster tänker en extra gång innan de ger sig ut på vägarna.