FAMILJ 2021-04-10 KL. 20:00

Cykla i natursköna Kungsbacka

För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara både en bra motionsform och ett fint sätt att uppleva naturen, oavsett om du cyklar på vanlig cykel eller mountainbike.

Cykla i natursköna Kungsbacka
Morten Bruhn, ordförande i Kungsbacka CK rekommenderar cykelleder i kommunen. Han är själv en van cyklist.

TV-klipp och nyheter

Att skriva ett reportage om cykling i Kungsbacka är svårt utan att nämna Kattegattleden. Denna 37 mil långa cykelled sträcker sig mellan Göteborg och Helsingborg och blev år 2018 årets cykelled i Europa.

Kattegattleden är ett samarbetsprojekt mellan kommunerna längs leden. Region Skåne och Region Halland har huvudansvaret. Syftet är att skapa möjligheter för näringslivet genom att utveckla cykelturismen längs leden och att gårdsbutiker, mat, boende och andra verksamheter som ligger utmed vägen ska lyftas fram.

Hopptorn och stege


Ann-ci Warlöv är destinationskoordinator på Kungsbacka turism. Hon tipsar om den del av leden som går norrut från Kungsbacka torg mot Göteborg på 63,4 kilometer.

– Den mesta av leden går på cykelvägar. Man cyklar ut på Onsalahalvön ner mot Gottskär och Utholmen. Där kan man bada på klipporna, men det finns även hopptorn och en stege. Sedan kan man fika eller äta något på café/bistron Skafferiet eller ta en glass på glasscafét Tre toppar. Sedan cyklar man vidare förbi Västra hagen förbi Vallda mot Särö, säger Ann-ci Warlöv.

Cykel till badplatsen


När du cyklar förbi Särö, innan du eventuellt cyklar vidare mot Göteborg på Särös gamla banvall, som är omgjord till cykelbana, så tipsar Ann-ci om att stanna till vid någon av restaurangerna eller fortsätta till Särö Västerskog, ett naturreservat med badmöjligheter, som har både klippor och långgrund strand och där det är lätt att ta med sig cykeln ända fram till badplatsen.

– Jag vill också lyfta fram naturreservatet Vallda- Sandö, där det finns både liten sandstrand och klippor, säger Ann-ci Warlöv.

Hon tycker att en avstickare till Naturum på Fjärås Bräcka känns självklart som cykelutflykt och att utsikten där är unik med havet och insjön Lygnern.

För dem som är intresserade av mountainbike nära centrum rekommenderar Ann-ci Warlöv Kungsbackaskogen, som har mindre teknikspår för barn med språngbrädor.

– Vid Rigortorpet i Älvsåker, Anneberg, finns det även cykelleder för mountainbike, säger Ann-ci Warlöv.

Söderut från Åsa


Tillsammans med sin fru Carina driver Jan Ifverström Åsa Gästis i Åsa. Det är ett Bed and breakfast som även hyr ut cyklar och kajaker.

Jan Ifverström är en van cyklist och tipsar gärna Norra Halland om cykelutflykter som kan göras med Åsa som utgångspunkt.

– Gårda brygga och Näsbokrok naturreservat är fina platser att cykla till och som erbjuder bad och solning och som går snabbt att cykla till från Åsa. Det finns inga riktiga cykelvägar, men det går bra ändå, säger Jan Ifverström.

Han rekommenderar dock att cykla söderut från Åsa, eftersom han tycker det är den vackraste vägen och att det finns flera fina cykelvägar där. Vägen mellan Åsa och Frillesås tycker han är en speciellt bra cykelväg som inte är kuperad.

– Orkar man cykla vidare till Varberg så är det ungefär fyra mil. Man kan ta med cykeln på Öresundståget om man inte orka cykla tillbaka, säger Jan Ifverström.

För den som är lite mer van cyklist rekommenderar Jan Ifverström att cykla runt Lygnern.

– Det är ungefär 50 kilometer, men eftersom man måste cykla på bilvägen, är det kanske inte något för den som är nybörjare och bara vill ha en enkel dagsutflykt.

Jan Ifverström hyr ut olika slags cyklar. Främst cyklar med korg och barncyklar, men även så kallade touringcyklar och mountainbike.

Testa BMX


Fredrik Johansson, bor i Fors och är mekaniker, säljare och delägare på Sportson Kungsbacka. Han har cyklat i hela sitt liv och tävlade på elitnivå i BMX- cykling fram till fyllda 23 år.

Det bästa stället att träna BMX- cykling i Kungsbacka tycker Fredrik Johansson är en bana som ligger i Varlaområdet nära motorvägen E6.

– Då tävlar man mot varandra, åtta personer i taget, som startar i bredd. Det är fyra raksträckor med hopp och tre kurvor. Den som är snabbast vinner.

Sandsjöbacka naturreservat


Fredrik Johansson berättar att andra platser som lämpar sig för mountainbike är Sandsjöbacka naturreservat och Onsalahalvön.

– Så fort det finns en skog är det någon som cyklat där tidigare. Det är lätt komma i väg och cykla i Kungsbacka och man slipper så mycket trafik jämfört med Göteborg, säger han.

Numera är Fredrik Johansson elitcyklist i landsväg istället. Han är medlem i Kungsbacka CK, men tävlar för CK Master i Göteborg.

– Men det har varit svårt att genomföra tävlingar under pandemin. Senast jag tävlade var på SM i Uppsala i oktober. Då kom jag på 27 plats, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson tycker det är fint att cykla i Kungsbacka.

– Jag hittar nya vägar varje år, säger han.

Nybörjarbanor för mountainbike


Morten Bruhn är ordförande i Kungsbacka CK, som har cirka 670 medlemmar i olika åldrar, alltifrån vanliga motionärer till tävlingscyklister.

Enligt Morten Bruhn är de nybörjarbanor som finns för mountainbike i Kungsbackaskogen bra, men det skulle behövas fler banor för nybörjare i kommunen. Han berättar att de röda slingorna i Kungsbacka skogen passar bra för den erfarne som söker lite utmaning.

– Cykling är ett alternativ för dem som inte vill hålla på med bollsporter. Klubben har cirka 100 ungdomar som håller på med mountainbike och 100 vuxna som kör både mountainbike och landsväg, säger han.

Platser som Morten Bruhn rekommenderar att träna mountainbike på i Kungsbacka är bland annat Vallda Palta, Åsa, Sandsjöbacka och Skällaredsskogen.

– Det finns en app som heter Trailforks. Där lägger privatpersoner ut kartor på var man kan cykla mountainbike i Kungsbacka, säger Morten Bruhn.

Svenska cykelstäder


Sedan mars i år har Kungsbacka godkänts som medlem i Svenska cykelstäder. Det är en förening av kommuner, regioner och organisationer som målmedvetet arbetar för ökad och säkrare cykling.

– Vi har gått med där för att få tillgång till forskning, goda idéer tankar och inspiration. Jag tror det är bra att ta del av varandras idéer och att inte var och en måste uppfinna hjulet, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik till Norra Halland.

Kommer kommunen att satsa mer på cykling nu?
– Min hjärtefråga är att kunna cykla mer i vardagen; att på ett säkert sätt kunna cykla till skolan, jobbet eller tågstationen. Vi har redan en bra policy i kommunen som innebär att vi bland annat skottar gång och cykelbanor före bilvägar och vi arbetar för att bygga trafiksäkra gång och cykelbanor och binda ihop cykelnätet i kommunen.

– Jag är väldigt glad över de friluftsmöjligheter som cykling erbjuder i kommunen. Vi är på rätt väg och jag ser gärna Kungsbacka som en cykelstad.

Läs fler reportage här!

TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Jubilaren Annika är alltid på språng
FAMILJ 2024-03-17 KL. 17:45
Premium

Jubilaren Annika är alltid på språng

Aupair-åren i Florida gav minnen för livet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.