Annons

Cykla i natursköna Kungsbacka

För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara både en bra motionsform och ett fint sätt att uppleva naturen, oavsett om du cyklar på vanlig cykel eller mountainbike.

Familj | 10 April 2021 20:00

Morten Bruhn, ordförande i Kungsbacka CK rekommenderar cykelleder i kommunen. Han är själv en van cyklist.

FOTO: Privat/Morten Bruhn

Cykling i Kungsbacka

Cykelspåret

Cykelspåret går från norra Bohuslän via Göteborg och har samma sträckning som Ginstleden i norr ner till Frillesås där den viker av österut mot Stråvalla kyrka, Veddige, Ullared, Fegen, Rydöbruk, Simlångsdalen, Knäred, Laholm, Båstad och Helsingborg. 

Sverigeleden

Sverigeleden följer Ginstleden norrifrån och har samma sträckning ända till Särö där den bryter sig ut och går mot Släp, genom Kungsbacka, Gåsevadholm, Fjärås, Gällinge, Idala över Hallandsgränsen till Västergötland och fortsätter mot Horred, Torestorp, Öxabäck, Överlida, Anderstorp, Gislaved, Ljungby och Karlshamn.


Källa: Kungsbacka kommun

Att skriva ett reportage om cykling i Kungsbacka är svårt utan att nämna Kattegattleden. Denna 37 mil långa cykelled sträcker sig mellan Göteborg och Helsingborg och blev år 2018 årets cykelled i Europa.

Kattegattleden är ett samarbetsprojekt mellan kommunerna längs leden. Region Skåne och Region Halland har huvudansvaret. Syftet är att skapa möjligheter för näringslivet genom att utveckla cykelturismen längs leden och att gårdsbutiker, mat, boende och andra verksamheter som ligger utmed vägen ska lyftas fram.

Hopptorn och stege

Ann-ci Warlöv är destinationskoordinator på Kungsbacka turism. Hon tipsar om den del av leden som går norrut från Kungsbacka torg mot Göteborg på 63,4 kilometer.

– Den mesta av leden går på cykelvägar. Man cyklar ut på Onsalahalvön ner mot Gottskär och Utholmen. Där kan man bada på klipporna, men det finns även hopptorn och en stege. Sedan kan man fika eller äta något på café/bistron Skafferiet eller ta en glass på glasscafét Tre toppar. Sedan cyklar man vidare förbi Västra hagen förbi Vallda mot Särö, säger Ann-ci Warlöv.

Cykel till badplatsen

När du cyklar förbi Särö, innan du eventuellt cyklar vidare mot Göteborg på Särös gamla banvall, som är omgjord till cykelbana, så tipsar Ann-ci om att stanna till vid någon av restaurangerna eller fortsätta till Särö Västerskog, ett naturreservat med badmöjligheter, som har både klippor och långgrund strand och där det är lätt att ta med sig cykeln ända fram till badplatsen.

– Jag vill också lyfta fram naturreservatet Vallda- Sandö, där det finns både liten sandstrand och klippor, säger Ann-ci Warlöv.

Hon tycker att en avstickare till Naturum på Fjärås Bräcka känns självklart som cykelutflykt och att utsikten där är unik med havet och insjön Lygnern.

För dem som är intresserade av mountainbike nära centrum rekommenderar Ann-ci Warlöv Kungsbackaskogen, som har mindre teknikspår för barn med språngbrädor.

– Vid Rigortorpet i Älvsåker, Anneberg, finns det även cykelleder för mountainbike, säger Ann-ci Warlöv.

Söderut från Åsa

Tillsammans med sin fru Carina driver Jan Ifverström Åsa Gästis i Åsa. Det är ett Bed and breakfast som även hyr ut cyklar och kajaker.

Jan Ifverström är en van cyklist och tipsar gärna Norra Halland om cykelutflykter som kan göras med Åsa som utgångspunkt.

– Gårda brygga och Näsbokrok naturreservat är fina platser att cykla till och som erbjuder bad och solning och som går snabbt att cykla till från Åsa. Det finns inga riktiga cykelvägar, men det går bra ändå, säger Jan Ifverström.

Han rekommenderar dock att cykla söderut från Åsa, eftersom han tycker det är den vackraste vägen och att det finns flera fina cykelvägar där. Vägen mellan Åsa och Frillesås tycker han är en speciellt bra cykelväg som inte är kuperad.

– Orkar man cykla vidare till Varberg så är det ungefär fyra mil. Man kan ta med cykeln på Öresundståget om man inte orka cykla tillbaka, säger Jan Ifverström.

För den som är lite mer van cyklist rekommenderar Jan Ifverström att cykla runt Lygnern.

– Det är ungefär 50 kilometer, men eftersom man måste cykla på bilvägen, är det kanske inte något för den som är nybörjare och bara vill ha en enkel dagsutflykt.

Jan Ifverström hyr ut olika slags cyklar. Främst cyklar med korg och barncyklar, men även så kallade touringcyklar och mountainbike.

Testa BMX

Fredrik Johansson, bor i Fors och är mekaniker, säljare och delägare på Sportson Kungsbacka. Han har cyklat i hela sitt liv och tävlade på elitnivå i BMX- cykling fram till fyllda 23 år.

Det bästa stället att träna BMX- cykling i Kungsbacka tycker Fredrik Johansson är en bana som ligger i Varlaområdet nära motorvägen E6.

– Då tävlar man mot varandra, åtta personer i taget, som startar i bredd. Det är fyra raksträckor med hopp och tre kurvor. Den som är snabbast vinner.

Sandsjöbacka naturreservat

Fredrik Johansson berättar att andra platser som lämpar sig för mountainbike är Sandsjöbacka naturreservat och Onsalahalvön.

– Så fort det finns en skog är det någon som cyklat där tidigare. Det är lätt komma i väg och cykla i Kungsbacka och man slipper så mycket trafik jämfört med Göteborg, säger han.

Numera är Fredrik Johansson elitcyklist i landsväg istället. Han är medlem i Kungsbacka CK, men tävlar för CK Master i Göteborg.

– Men det har varit svårt att genomföra tävlingar under pandemin. Senast jag tävlade var på SM i Uppsala i oktober. Då kom jag på 27 plats, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson tycker det är fint att cykla i Kungsbacka.

– Jag hittar nya vägar varje år, säger han.

Nybörjarbanor för mountainbike

Morten Bruhn är ordförande i Kungsbacka CK, som har cirka 670 medlemmar i olika åldrar, alltifrån vanliga motionärer till tävlingscyklister.

Enligt Morten Bruhn är de nybörjarbanor som finns för mountainbike i Kungsbackaskogen bra, men det skulle behövas fler banor för nybörjare i kommunen. Han berättar att de röda slingorna i Kungsbacka skogen passar bra för den erfarne som söker lite utmaning.

– Cykling är ett alternativ för dem som inte vill hålla på med bollsporter. Klubben har cirka 100 ungdomar som håller på med mountainbike och 100 vuxna som kör både mountainbike och landsväg, säger han.

Platser som Morten Bruhn rekommenderar att träna mountainbike på i Kungsbacka är bland annat Vallda Palta, Åsa, Sandsjöbacka och Skällaredsskogen.

– Det finns en app som heter Trailforks. Där lägger privatpersoner ut kartor på var man kan cykla mountainbike i Kungsbacka, säger Morten Bruhn.

Svenska cykelstäder

Sedan mars i år har Kungsbacka godkänts som medlem i Svenska cykelstäder. Det är en förening av kommuner, regioner och organisationer som målmedvetet arbetar för ökad och säkrare cykling.

– Vi har gått med där för att få tillgång till forskning, goda idéer tankar och inspiration. Jag tror det är bra att ta del av varandras idéer och att inte var och en måste uppfinna hjulet, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik till Norra Halland.

Kommer kommunen att satsa mer på cykling nu?
– Min hjärtefråga är att kunna cykla mer i vardagen; att på ett säkert sätt kunna cykla till skolan, jobbet eller tågstationen. Vi har redan en bra policy i kommunen som innebär att vi bland annat skottar gång och cykelbanor före bilvägar och vi arbetar för att bygga trafiksäkra gång och cykelbanor och binda ihop cykelnätet i kommunen.

– Jag är väldigt glad över de friluftsmöjligheter som cykling erbjuder i kommunen. Vi är på rätt väg och jag ser gärna Kungsbacka som en cykelstad.

Läs fler reportage här!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Fler förhör i Heikkinenfallet

Blåljus Innan sommaren avgörs om Sara Heikkinen Breitholtz ska åtalas. Nu bekräftar åklagaren att hon delgivits misstanke om grovt ...

Äldre man kom på telefonbedragare

Blåljus Igår kväll ringde någon som uppgav sig jobba på en bank till en äldre man i Kungsbacka. ...
Annons