Annons

Centerveteran överklagar arenan

Kritiken mot beslutet om en kommersiell arena var hård i fullmäktige. Nu blir det rättslig strid sedan Centerveteranen Ulf Persson överklagat till Förvaltningsrätten.

Politik | 04 Maj 2021 15:00

Att det ska bygga en ny arena på Inlag för elitidrott och större evenemang är alla överens om. Men frågan är om den även ska innehålla stora kommersiella lokaler.

Ja, menade majoriteten  i fullmäktige.

Nej, hävdade en upprörd minoritet som ifrågasatte varför kommunen ska bygga lokaler som riskerar att stå tomma och kosta pengar.

Och nu drar Centerpartiets veteran Ulf Persson saken till sin spets och överklagar fullmäktigebeslutet till Förvaltningsdomstolen. Han menar att det bryter mot kommunallagen.

– Att bygga stora kommersiella lokaler till näringsidkare ligger inte inom den kommunala kärnverksamheten, säger Ulf Persson.

Merkostnad

Han pekar i sitt överklagande på att merkostnaden blir minst 238 miljoner, och de pengarna skulle kunna betraktas som ett olagligt stöd till enskilda näringsidkare. I utredningen som ligger till grund för beslutet i fullmäktige talas om att restaurangen ska ha omsättningshyra till att börja med, det vill säga betala efter vilka intäkter man får. Det står även att ”man bör använda kommunen som hyresgäst som buffert”.

– Det lär nog vara många restauranger som är intresserade om kommunen betalar investeringen, säger Ulf Persson med tydlig ironi.

Att tro att man ska kunna hyra ut tusentals kvadratmeter kontorsyta är också överoptimistiskt, menar han, eftersom det redan finns gott om tomma kontor i Kungsbacka och att pandemin pekar på minskad efterfrågan i framtiden.

Tror du kommunledningen ändrar sig?

– Ja, jag hoppas de följer vad en domstol säger, om jag nu får rätt. Annars vore det märkligt.

Vad säger dina partikamrater?

– Jag har inte frågat dem. Men jag är ju en dissident redan, jag vet inte om det kan bli värre. Och jag menar att det är jag som står för Centerpolitik. Det här står i strid med vad man till exempel sagt om att Eksta inte ska bygga kommersiella lokaler.

Har du samrått med andra arenakritiker?

– Nej, det har jag inte. Men jag kanske får applåder.

På vilket annat sätt är du dissident?

– När det gäller tennishallen vid Björkris. Den läggs på helt fel plats, där finns både fem rödlistade arter, strandskydd och det är ett kulturhistoriskt intressant område.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland framåt på miljöområdet

Politik Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men ...

Fler förhör i Heikkinenfallet

Blåljus Innan sommaren avgörs om Sara Heikkinen Breitholtz ska åtalas. Nu bekräftar åklagaren att hon delgivits misstanke om grovt ...

Äldre man kom på telefonbedragare

Blåljus Igår kväll ringde någon som uppgav sig jobba på en bank till en äldre man i Kungsbacka. ...
Annons