Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

”Bygger bara på mig och publiken”

Folkkära stjärnan Maria Lundqvist är helt ensam på scen i föreställningen Shirley Valentine Pressbild: Sören Vilks

 

En plötslig inbjudan till en drömresa ställer hela tillvaron på sin spets. På onsdag ges komedin Shirley Valentine med Maria Lundqvist i titelrollen på Kungsbacka teater.

 

Barnen är utflugna, förhållandet har gått i stå och i köket står hon ensam och lagar mat och pratar med väggen. Det är så Shirley Valentines tillvaro ser ut när väninnan Jane plötsligt frågar om hon vill hänga med på en semesterresa till en grekisk paradisö. I hemlighet börjar Shirley Valentine packa väskan i ett försök att våga trotsa sina rädslor och för första gången se sig om i världen.

– Hon har tidigare i livet skyllt sina begränsningar på andra, men det handlar nog egentligen till stor del om henne själv, och det kommer hon fram till, att hon måste styra sitt eget liv och hålla nyfikenheten vid liv, säger Maria Lundqvist till Norra Halland.

– Det är en komedi rakt igenom, men som alla riktigt bra komedier studsar den i hennes existentiella frågeställningar kring hur hon vill leva och stundtals tunga tankar om hon lever sitt liv som hon har tänkt det, säger Maria Lundqvist.

Shirley Valentine av Willy Russel gjorde först succé som pjäs på 1980-talet och blev sedan framgångsrik film. I filmen fick man se flera andra karaktärer, men pjäsen är skriven för en person och tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist, 55, gör den drygt två och en halvtimmes långa föreställningen helt ensam.

– Den här föreställningen bygger egentligen bara på mig och publiken, jag har inga motspelare. När man sysslar med den här typen av ordrik komedi gäller att ha en lätthet och tempo i anslaget, och hålla en variation för att få med sig publiken.

 

FAKTA:

  • Shirley Valentine är inne i en ny omgång efter att ha spelats för utsålda hus i Stockholm och i Göteborg. Sedan den 3 oktober är det Sverigeturné som gäller. På flera orter har det varit slutsålt, och till föreställningen i Kungsbacka på onsdag finns bara ett fåtal biljetter kvar.
  • Medverkande: Maria Lundqvist
  • Regi och översättning: Edward af Sillén
  • Bakom föreställningen står Riksteatern i samarbete med Villman produktion och Audere Vivere. Det är Kungsbacka Teaterförening som har köpt in föreställningen via Riksteatern. 

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!