Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Boken om barnkolonin i Åsa är klar

  Det skulle bli en roman men verkligheten tog över. Nu är boken om Östersundsbarnen i Åsa klar, och i dag fredag blir det berättarkväll i Solvik.
  Nöje & Kultur | 20 September 2019 11:53

  Linda Forss är färdig med boken om Östersundskolonin i Åsa.

  FOTO: Arkivfoto: Kristian Alm

  För två år sedan berättade Norra Halland om Östersundsförfattaren Linda Forss som fascinerats av tanken på barn som sändes på sommarvistelser långt från sina föräldrar. I Östersund hamnade barn från Stockholm, och i Åsa på Solvik hamnade barn från Östersund.

  Linda Forss efterlyste berättelser som underlag till en dokumentärroman, och fick napp genom Norra Halland.
  – Via en läsare kom jag i kontakt med en äldre kvinna som numera bor i Höganäs, och som hade hela brevväxlingen med sin mamma bevarad!
  Breven och andra berättelser var så gripande att bokplanerna fick göras om. Romanidén föll.
  – Det är som man brukar säga, verkligheten överträffade dikten. Det var så fina berättelser att jag kände att jag inte kunde komma med något eget påhittat. En del historier har jag kortat, men annars är det enda jag gör att knyta ihop historierna, jag väver samman dem med en mer poetisk betraktelse, berättar Linda Forss.

  Runt 25 personer har bidragit med berättelser. Den långa titeln på boken är ett citat ur ett av de gulnade skrivstilsbreven från Höganäskvinnan:
  ”Jag mår så bra och jag längtar så hem men det får väl gå som det går. Vågerna på havet är så stora och jag längtar så efter lite frukt.”
  I dag fredag presenteras boken på plats på Solvik klockan 19.
  – Jag läser högt och berättar fritt. Tyvärr är det så att boken inte kommit från trycket ännu, men man kan skriva upp sig så skickar jag den sen, säger Linda Forss.

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Kan åka på landslagsuttagning mitt under slutstriden

  Handboll HK Aranäs Amina Jasarevic har blivit inbjuden till en landslagsuttagning med det bosniska landslaget. Uttagningen äger rum mellan den 15–19 ...

  Debatt: Växande stad behöver fler mötesplatser

  Debatt Kungsbacka kommun växer och det behövs fler bostäder, men en växande stad behöver också fler ...

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...
  Annons