22 Oktober 2019 07:44 | Kristian Alm

Hur i hela friden kan Norra Halland skriva om dravel som andetro? Läsaren i andra sidan telefonledningen är upprörd efter vår artikel om storseans i aulan på Elof Lindälv.

Det påminner mig om en gång när jag som chefredaktör på en annan tidning stoppade en insändare från Scientologerna, en minst sagt kritiserad rörelse med pengafokus, grundad av science fictionförfattaren Ron Hubbard som hävdade att vi alla går runt med själar (thetaner) som indoktrinerats av utomjordningen Wenu.

Debattskribenten ringde och undrade varför hans text inte kom in. När jag förklarade min skepsis, svarade han lugnt:
– Så, det är alltså bättre med en rörelse som tror på en allsmäktig gud som inte kan göra något åt eländet på jorden, som delat sig i tre bitar och skickat ner en av dem till jorden för att dö och sen flyga hem, och som i södra Europa har en massa hjälparbetare man kan be till (helgon) men i norra Europa inte en enda?

Eftersom vi hade kristna krönikor varje vecka (liksom denna tidning) var det bara att ge sig – så stor skillnad i de religiösa kullerbyttorna var det nog inte. Scientologinsändaren kom in.

Och börjar man titta lite närmare på olika trosuppfattningar, är det bara att inse att logik inte är en viktig del. Ett par exempel:
Hinduer som hävdar lugn och sinneskontroll, anser att kon är så helig att extremister slår ihjäl köttätande muslimer, och att överkast är mer värda än underkast.

Eller ta mormonerna, som tror att den amerikanske grundaren Joseph Smith 1823 fick besök av ängeln Mormon som gav honom mystisk skrift på hieroglyfer som bara Joseph kunde läsa och som tyvärr numera är försvunnen. Skriften visade hur som helst att en uråldrig judisk släkt utvandrat till Amerika, och det var där som den rätta tolkningen av kristendomen fanns. När Joseph blev ihjälskjuten av motståndare efterlämnade han för övrigt enligt Wikipedia 32 fruar, varav 11 redan var gifta.

Islam har i sin heliga bok Koranen en väldigt sympatisk strof i sura (kapitel) 2:256: ”Tvång skall inte förekomma i trosfrågor.”

Hur det sen går ihop med sunnis och shias vanvettiga slaktande av varandra är för en otrogen svårt att få ihop.

Nej, som tvivlande journalist är det nog bäst att bara skildra det som sker, så gott det går. Allt annat lär på något sätt sluta i helvetet.