Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

Beslut: Nej till att kombinera jobb och studier

Rekryteringsbehovet inom vård och omsorg i kommunen är beräknat till 250 personer per år. Förslaget lyftes därför för att lösa behovet av att behålla och rekrytera ny personal. Arkivfoto

 

Nämnden för vård och omsorg avslog förslaget om att ge anställda inom vården möjlighet att arbeta och studera samtidigt. Förvaltningen menar att möjligheten redan finns.

 

Det var i augusti förra året som ärendet väcktes av Johan Tolinsson (S) och Maj-Britt Rane-Andersson (S). Nämnden gav i sin tur förvaltningen för vård och omsorg uppdraget att se över möjligheten för anställda inom kommunens omsorgsverksamheter att kombinera arbetet med studier.

Rekryteringsbehovet inom vård och omsorg i kommunen är beräknat till 250 personer per år. Förslaget lyftes därför för att lösa behovet av att behålla och rekrytera ny personal.

Personal ska enligt förslaget kunna erbjudas tillsvidareanställning efter att ha fullföljt kompletterande utbildning, få hjälp med praktik under utbildning och få möjlighet att genomföra studier med bibehållen lön.

 

Verksamhetschef Karin Clarin Färnlöf bedömde förslaget som ekonomiskt orimligt och nämnden beslutade därför att inte gå vidare i ärendet.

– Det oroar mig lite när vi gapar efter personal. Jag vill se ett förtydligande på vilka andra möjligheter som finns. När vi behöver arbetskraft är det värt att anstränga sig, sade Maj-Britt Rane-Andersson (S) som därför ville skjuta upp beslutet.

Enligt Karin Clarin Färnlöf är förvaltningen redan hårt ekonomiskt pressad. Kostnaderna för att låta en person studera med bibehållen lön skulle enligt förvaltningens kalkyl kosta ungefär 400 000 kronor. Därför anser hon inte att det är en satsning som är ekonomiskt rimlig att genomföra, men att det krävs en långsiktig lösning för att möta kraven på ökad kompetens.

 

Svaret var att många utan undersköterskeutbildning redan nu erbjuds anställning som timvikarier och att det finns möjlighet att studera till undersköterska genom vuxenutbildningen och praktik under utbildningen.

– Många av våra timvikarier väljer det. Vuxenutbildningen är flexibla och man kan börja läsa varje månad och behöver inte vänta till höst- eller vårterminen, berättade Karin Clarin Färnlöf.

Vid anställningstillfället ska information om möjligheten till tillsvidareanställning ges om de fullföljt en undersköterskeutbildning.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!