Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Åsascouter bestiger Kebnekaise

Laddar upp. Oliver, Hektor, Edmon, Hampus, Marcus och Ingrid är med i Åsa scoutkårs grupp Äventyrarna. Några av dem ska med och bestiga Kebnekaise i sommar. Foto: Christina Nordwall

 

Flera av tonåringarna har varit med i Åsa Scoutkår ända sedan de var små. Nu laddar de inför sommarens stora scoutäventyr, kanske det största hittills: I augusti bestiger de Kebnekaise.

– Det är den totala upplevelsen som är roligast, säger en av scouterna och får medhåll.

 

Rhododendron blommor för fullt, knotten lever upp i junikvällen och mitt ute på landet i Åsa har ett gäng ungdomar och två vuxna samlats. Platsen är scoutstugan Hålan, en av två lokaler som Åsa scoutkår disponerar.

– Vi fick möjlighet att ta över gården när Kungsbacka scoutkår lade ner för ungefär sex år sedan. Det är en fantastisk plats men det är också mycket jobb. Vår andra lokal ligger i centrala Åsa, säger Eva Sandoff som är en av ledarna för scoutgruppen Äventyrarna.

 

I Åsa scoutkår finns 90 barn i olika åldrar, samt vuxna. I Äventyrarna är medlemmarna 13–15 år och flera av dem började i scouterna när de var i 7-8-årsåldern. De träffas på tisdagskvällar för olika aktiviteter men går också på hajk några gånger per läsår, har kårläger och åker på längre sommarläger.

Det var egentligen efter förra årets tiodagarsläger i Stockholm som ledarna börjare fundera över hur de skulle kunna toppa det.

– Vi vill ju behålla dem i scouterna och visa att det bara blir roligare och roligare. Det kan vara svårt att hålla kvar den här åldersgruppen även om många kommer tillbaka senare när de är äldre, säger Eva Sandoff.

Ledarna började spåna om vad ungdomarna skulle kunna tänkas gå igång på och efter ett inspirerande föredrag väcktes idén om att bestiga Kebnekaise.

– Vi bjöd in föräldrarna som fick ta beslut om de trodde att deras barn skulle klara av det, säger Gunilla Gundersen som också är scoutledare.

Förberedelserna inför äventyret i augusti har pågått sedan i vintrats. Scouterna har gjort sitt bästa för tjäna ihop pengar till resan. Bland annat har de jobbat under Göteborgsgirot och

stått på julmarknader där de sålt scoutkalendrar och ljus.

– Och vi har förberett oss genom att promenera och gå på gym, säger Hektor, en av scouterna.

Ledarna konstaterar att gå långt med packning är något man får öva på. Därför är det viktigt att verkligen tänka igenom packningen, provpacka och gå in skorna innan det är skarpt läge.

– Skoskav vill man inte ha, säger Gunilla Gundersen.

 

Eva Sandoff och Gunilla Gundersen är scoutledare för gruppen. De ska med på äventyret. Hunden Dallas får dock stanna hemma.

 

Sju scouter, tre ledare och tre medföljande vuxna kliver på tåget till Kiruna den 3 augusti. Därefter tar de Nikkaluoktaexpressen till Nikkaluokta för att därifrån vandra med full packning till Kebnekaises fjällstation. Det är drygt två mil och det ska de klara på fem, sex timmar.

– Det gäller att hitta rätt tempo så att man orkar hela sträckan och när vi är framme ska tälten upp, säger Eva som uppskattar att det kan handla om tio kilos packning. 

De tältar i det fria men har tillgång till fjällstationens faciliteter och köper färdiga matpaket för att samla kraft inför själva bergsbestigningen. Den sker under en dagsetapp med lättare packning.

– Vi räknar med 12–14 timmar, vi ska ju ner också. Allt beror på vädret, det kan bli så att vi inte kommer upp.

Efter en vilodag åker de helikopter tillbaka till Nikkaluokta och tar sedan, som avslutning på äventyret, flyget från Kiruna tillbaka hem.

– Hela upplevelsen i sig är rolig även om jag tror att det är svårt att förstå hur jobbigt det kommer att bli eller hur vackert det är där, säger Eva Sandoff.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!