En vacker villa? En häftig hållplats? En galant gatumiljö? Vad som helst som tilltalar sinnet och som är byggt de senaste fem år kan nomineras till årets arkitekturpris.
Kungsbacka kommuns arkitekturpris har funnits ända sedan 1993, men de senaste åren har det delats upp i två klasser: ett Bostadshuspris och ett Stadsmiljöpris.
Förra året vann en stor privatvilla i Vallda och en parkmiljö med kanaler i Kolla Parkstad.
– Det var kanske inte mina favoriter, men det roliga är ju att det är kungsbackaborna som väljer, säger kommunens nye stadsarkitekt Lennart Dahlberg.
För så går det till: alla kan nominera ett hus eller en miljö, både kommunens tjänstemän, byggföretag och kommuninvånare. Sen väljer en jury ut tre värdiga kandidater i varje kategori, och slutligen röstar kungsbackaborna om vilket bidrag som ska vinna.
Lennart Dahlberg hoppas att fler ska engagera sig, och vill försöka bredda begreppet god arkitektur, särskilt när det gäller stadsmiljö.
– Det kan vara en park, ett gaturum, en idrottsplats eller en väl utformad busshållplats – vad om helst som man tycker är något extra.
När det gäller bostadshus kan det både handla om enskilda privatvillor och stora flerfamiljshus. Det måste inte heller var sprillans nytt – allt som byggts de senaste fem åren kan nomineras.
Parallellt med arkitekturpriset tävlar även skolelever om att skapa en framtida bostadsmiljö: ”De ungas stadsbyggnadsvision”.
Senast den 28 maj ska nomineringarna lämnas in till kommunen via mejl eller brev. Priserna delas i år ut under skördefesten på Tjolöholm.
Foton: Kungsbacka kommun
Fakta: Tidigare pristagare – hela listan
Tidigare pristagare finns i boken Kungsbacka Arkitekturpris 20 år som du hämtar gratis hos Plan & Bygg i stadshuset.
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.