Arga äldre ställde politiker till svars
Ett 40-tal upprörda äldre träffade i torsdags politiker för att kritisera beslutet att stänga restaurangerna på kommunens äldreboenden. Men det är oklart om det leder till förändring.
– Jag tar med mig synpunkterna, men jag kan inte lova någonting, säger Lisa Andersson (M), ordförande i nämnden för Vård och omsorg.
Trots att mötet in
Som Norra Halland tidigare har skrivit om, ska kommunen stänga restaurangerna på kommunens äldreboenden, för att spara pengar. Förvaltningen Vård och omsorg har ett sparbeting på 24 miljoner, tre av dem är tänkta att sparas in på att stänga restaurangerna, efter ett beslut fattat av förvaltningen i november.
I förra veckan berättade tidningen också om gänget som varje dag ses i restaurangen på Signeskulle. Där får de ett socialt sammanhang och en säkerhet eftersom gänget håller koll på varandra. Gruppen på knappt 14 personer tog kontakt med Lisa Andersson för att få till ett möte. Kännedomen om träffen spred sig sedan med mun mot mun-metoden och när Lisa Andersson, flankerad av vide ordföranden i nämnden Bengt Alderin (C), dök upp var det 40 personer som väntade.
Upprörda röster
Det var många upprörda röster, både från äldre som brukar äta i någon av restaurangerna, men även personer som har anhöriga på boendet.
– Jag kommer och hälsar på min mamma två gånger i veckan, då går vi alltid ner och sitter här i restaurangen. Det är en social del, att få komma ut från avdelningen och se lite andra människor, säger Eva Astliv och får medhåll från sin mamma Asta Larsson.
– Jag tycker det är hemskt att de ska stänga restaurangen, det är en samlingspunkt.
Innan Asta flyttade in till Signeshus gick hon ibland till restaurangen på Kolla. Nu sitter hon i rullstol och kan inte längre ta sig dit för egen maskin, påtalar Eva Asteliv och undrar hur mamman ska kunna ha ett socialt liv nu.
– Det finns färdtjänst, säger Lisa Andersson, även om det inte är lika lätt. Sedan finns det ju aktiviteter på avdelningarna, för dem som bor där.
Mängden aktiviteter på avdelningarna ifrågasätts däremot starkt av flera av de äldre som kommit till mötet.
– Inget ont om personalen, men de är så underbemannade att de inte hinner med, säger en person och får medhåll av andra.
Utmaning
De upprörda rösterna och åsikterna var många under den timme som mötet pågick, både vad gällde stängningen av restaurangen samt träffpunkten på Signeshus. Lokalerna ska istället användas till andra verksamheter, vilka blev aldrig klartgjort.
– Det är en utmaning för oss. Med färre i yngre ålder blir det mindre pengar som ska räcka till allt som vi vill göra. Därför behöver vi se över verksamheten så att vi använder resurserna så optimalt som möjligt. Det handlar till exempel om att fylla lokalerna med verksamhet under så många timmar som möjligt, säger Lisa Andersson.
En fråga som flera gånger var uppe var öppettiderna på restaurangen på Signeshus. Till skillnad från övriga restauranger i kommunens boenden har den öppet hela dagen, istället för bara några timmar över lunch när merparten av kunderna kommer, vilket i sin tur leder till högre personalkostnader.
– Det är något vi tar med oss för att titta vidare på, lovade Lisa Andersson, som däremot inte ville göra några utfästelser i övrigt.