Annons

Tillskott som blommar ut och ger lite klirr i kassan

Böcker, skor och porslin är givna varor när man tänker på begagnade varor. Men på Röda Korset i Kungsbacka gör man också affärer genom ett sälja sticklingar i sin butik.
– Det är otroligt populärt, säger Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef.

Bostad | 17 Maj 2020 14:52

Sticklingar är populära på Röda Korset i Kungsbacka.

FOTO: Jeanette Linkros

Att Röda Korset i Kungsbacka erbjuder sticklingar är inte helt nytt, men på grund av coronapandemin har butiken nu utökat utbudet allt vad de mäktar med.

– Många av volontärer är 70+ och hjälper därför till hemifrån. En del gör då sticklingar och ser till att vi får till exempel skott från pelargoner, säger Anna-Leena Kuronen.

Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef Röda Korsets second hand-butik i Kungsbacka.

Vad som finns till salu varierar utefter vad volontärerna kan bidra med och hur snabbt något säljer slut.

Det handlar om till exempel pelargonier, tomatplantor, ramslök, citronmeliss och mynta. Röda Korset har även fått några odlingslådor från butiken Tuvan.

– En kund köpte en sorts mynta hon inte stött på tidigare och en odlingslåda. Det kan var säkrast att sätta myntan där eftersom den har en förmåga att sprida sig som ogräs, säger Anna-Leena.

Tillskott i kassan

I kombination med andra varor som volontärerna bidrar med, som hemsydda kassar och stickningar, ger sticklingarna ett välkommet tillskott i kassan.

– Det är en del av butikens överlevnad. Det är dyrt att köpa sticklingar så det är roligt att vi kan vara tillmötesgående där. Fler är också hemma i sin trädgård eller på sin balkong och det känns positivt att folk odlar mer.

Många köper sticklingarna i present, tillsammans med en kruka från butiken, menar Anna-Leena.

Sticklingarna kommer alltså från volontärernas egna krukväxter och trädgårdar. Mest populärt är pelargonier, tomatplantor och palettblad. Om man som privatperson vill bidra till Röda Korset, kan man själv skänka skott.

– Ja, snälla nån. Vi vill jättegärna ha sticklingar, de går åt hela tiden. Det är en oerhört välkommen volontärinsats, säger Anna-Leena Kuronen.

Utbudet varierar av det som volontärerna har hemma.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Det är skönt att ha allt ordnat vid 19”

Trafik Det går bra nu för Kungsbackakillen Hampus Dahlberg, 19. När han avslutade sin utbildning till personbilsmekaniker blev han ...

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...
Annons