Annons

Andra varslar – då jobbar han för högtryck

När andra företagare oroar sig för överlevnaden har entreprenören Marco Sladic i Fjärås almanackan full. Som expert på visuell kommunikation tryggar han verksamheten för företag och skolor där personliga möten är ett måste, fastän coronakrisen satt stopp för alla fysiska kontakter.

Skola | 24 Mars 2020 06:54

När andra backar tar Fjäråsentreprenören Marco Sladic ett steg fram.

FOTO: Privat

MER OM MARCO

Ålder: 39 år

Yrke: IT-entreprenör

Bor: Fjärås

Familj: sambo och två barn

Fritidsintressen: innebandy på vintern (tränar sina egna killar och spelar även själv), att umgås med familj och vänner på sommaren.

Äter helst: något från det italienska köket. ”Pasta går alltid hem”.

Dricker helst: ett bra glas rött.

Läser helst: onlinetidningar – Norra Halland, Aftonbladet med flera.

Kollar helst: dokumentärer och film som är åt thrillerhållet.

Lyssnar på: har bred musiksmak

Motto: ”Det är de lugnaste vattnen som förflyttar de största bergen” – ett kroatiskt ordspråk, som farfar brukade flitigt.

Dold talang: har gröna fingrar

Aktuell: arbetar just nu för högtryck med att göra det möjligt för företag, anställda, lärare och elever runt om i landet att fortsätta träffas personligen fastän de blivit tvungna att slopa alla fysiska möten i coronakrisens spår.

Varslen duggar just nu tätt och den finansiella oron är påtaglig. Coronakrisen kräver lika omedelbar omställning för privatpersoner, som för skolor och företag. Det betyder bråda tider för entreprenören Marco Sladic i Fjärås.

Ser kriser som utvecklande

Som expert på visuell kommunikation hjälper han företag och andra samhällsaktörer att hålla verksamheten igång, trots att coronakrisen gjort det omöjligt för anställda, elever och lärare att mötas fysiskt.

Med 14 år i branschen, av vilka han drivit egen verksamhet i två, har han erfarenhet av kriser. Faktum är, att han till och med ser dem som utvecklande – i all sin förfärlighet.

När finanskrisen kopplade grepp om världen 2008 var det Sladic och hans kolleger som såg till att stressade företagsledningar kunde träffas personligen. Närhelst ett viktigt beslut behövde fattas och helt utan de höga kostnader som resor världen över för med sig.

Och då den isländska vulkanen Eyjafjallajökull plötsligt fick ett utbrott 2010 fanns de lika snabbt på plats. För att skapa möjligheter för världens beslutsfattare att fortsätta ses, fastän de isländska askmolnen lade sig som en död mans hand över hela världens flygtrafik.

”Vi drar vårt strå till stacken”

– Nu har vi coronakrisen, som exploderat. Det betyder att vi som jobbar med visuell kommunikation har en viktig uppgift framför oss. Vi vet redan idag att vi står inför den största prövningen på väldigt länge, säger Marco Sladic.

– Våra distansmötesverktyg är inte lösningen på alla problem vi står inför nu. Men vi drar vårt strå till stacken för att hjälpa de många företag och organisationer som nu väldigt snabbt måste växla om sin verksamhet. Flera av oss låter just nu företag använda vår teknik utan kostnader och förpliktelser, för att hjälpa dem ta sig igenom den här svåra tiden, fortsätter han.

Enorm efterfrågan

Många aktörer inom såväl näringslivet, som i övriga samhället, har redan en högt utvecklad teknisk nivå. Men med den storskaliga användning av kommunikationsteknik som nu krävs, följer ofrånkomligt utmaningar – även för de högst teknikutvecklade. Marco Sladic ser det som sin uppgift att lösa åtminstone en del av de problem som kan uppstå.

Efterfrågan på branschens tjänster är just nu enorm. Enbart hos den leverantör Marco Sladic företräder har antalet inkommande förfrågningar ökat med 740 procent de senaste fyra veckorna. Användningen har under samma tid ökat med 200 procent.

Marco Sladic, Visuell kommunikation
Så här kan det se ut, när en hel grupp träffas för att hålla möte, utan att mötas. FOTO: Pressbild

”Vi behöver ha kontakt”

– Det är företagare som tvingats skicka hem sina anställda, skolor som plötsligt ska bedriva all sin verksamhet på distans. Kollegor, lärare och elever som behöver föras samman igen, innan det går för lång tid, säger Marco Sladic.

– Vi behöver ha kontakt med varandra. Den visuella delen gör så mycket. Att man kan se varandras ansiktsuttryck och kroppsspråk. Att människor kommer samman, möts personligen, är verkligen en hjärtefråga för mig, fortsätter han.

Är själv väldigt social

Sladic är själv väldigt intresserad av teknik och IT. Och som entreprenör gläds han åt att många av de företag som börjar använda visuell kommunikation som en nödlösning, väljer att fortsätta träffas på distans även efter det att allt återgått till det normala.

Men han är också en väldigt social person som verkligen gillar att umgås och som brinner för att sprida den unika inneboende kraft han anser finns i det mänskliga mötet. En person som självklart har visuell kommunikation som en del av sin egen vardag, sedan många år tillbaka.

– Ja, en vanlig arbetsdag kan jag ha personliga möten i USA, England, Umeå, Stockholm och Göteborg. Samtidigt som jag sitter hemma i Fjärås. Det är det som är så fräckt med den här tekniken! avslutar Marco Sladic.

Marco Sladic, Visuell kommunikation
Marco Sladic kommunicerar själv visuellt till vardags. FOTO: Privat
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...

Debatt: MSB måste gripa in

Debatt Företag som medvetet levererar ej fungerande och ej godkänd utrustning orsakar att personer smittas och till och med ...

Debatt: Affärerna borde också ta sitt ansvar

Debatt Omtänksamma uppmaningar om att hålla avstånd, vara varsamma och tänka på varandra finns på skyltar och ...
Annons