Annons

Allt fler vill turista i Kungsbacka

Allt fler turister väljer att spendera sin semester i Kungsbacka. Det visar färsk statistik över antalet gästnätter.

Jobb & Pengar | 13 Februari 2020 07:15

Kungsbacka lockar allt fler turister. Kombinationen strandliv och naturupplevelser är populär.

FOTO:

Turismen växer i hela Halland. Främst är det svenskar som väljer att fira semester på de halländska stränderna. Men på länsnivå märktes även en tydlig ökning av antalet danska och norska besökare under 2019.

Antalet gästnätter ökar

Totalt noterade statliga Tillväxtverket drygt tre miljoner gästnätter i Halland under 2019. Närmare 193 000 av dem rapporterades från Kungsbacka.

Det innebär att antalet gästnätter ökat med 8,2 procent på länsnivå under tiden 2018-2019, och med 2,2 procent i Kungsbacka.

Minskat intresse från utlandet

I länet som helhet ökade både svenska och utländska gästnätter, med 8,6 respektive 5,4 procent. Även lokalt i Kungsbacka ökade de svenska gästnätterna, med 2,7 procent, medan antalet utländska gästnätter minskade med 1,9 procent.

Siffrorna kan jämföras med statistiken för riket, där såväl antalet svenska som utländska gästnätter ökat – med 5 respektive 0,4 procent.

Svenskarna dominerar

Precis som i övriga länet är det de svenska turisterna som dominerar i Kungsbacka. Svenska semesterfirare stod för hela 89 procent av övernattningarna under 2019.

Även här utgörs de utländska besökarna till stor del av danskar och norrmän. Men under fjolåret minskade den norska turismen i Kungsbacka med hela 8,6 procent, vilket tyder på att norrmännens intresse svalnat något jämfört med föregående år. Antalet danska semesterfirare fortsatte dock öka, med 13,2 procent.

Allra mest ökade dock turismen från Frankrike, Belgien och USA. Med 54,8 procent, respektive 47,4 och 23,7 procent för att vara exakt.

Mest minskade antalet polska semesterfirare. Av dem såg vi 63 procent färre i Kungsbacka under 2019.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

Nyheter Syftet med Visit Hallands nya app är att turister och hallänningar ska sprida ut sig i länet och ...

Turista på spåret

Nöje & Kultur Cykel, spås bli en av de stora semestertrenderna 2020. För den som vill ha lite mer ordning och reda ...

Nytt sätt att se Göteborg från vattnet

Nyheter För den som vill ta en båttur runt Göteborg, men vill ha lite mer fart och flä...
Annons