Annons

Guldköpare stal hos äldre

När den 70-åriga kvinnan släppte in en man som handlar med päls och guld, försvann smycken för 40 000 kronor. Polisen tror sig veta vem som ligger bakom stölden, men uppgifterna om vem som ligger bakom annonsen är källskyddade.

Nyheter | 14 November 2019 07:09

Genrebild

FOTO: Pixabay

Det var i slutet av september som en 70-årig kvinna i Fjärås, såg den stora annonsen i Göteborgs-Posten. Enligt annonsens köper man guld och smycken, pälsar, antikviteter och  möbler, och man betalar bra. ”Snabb betalning. Kostnadsfria hembesök inom en radio på 100 km från Göteborg.” Den 4 oktober ringde kvinnan telefonnumret i annonsen, och 20 minuter senare dök annonsören upp utanför hennes dörr.

Lämnade handpenning

– Han skulle bland annat köpa en päls och hade med sig en kvinna som han kallade för sin sekreterare. Han lämnade bostaden, sekreteraren gick in och skrev ett kvitto och lämnade handpenning på 400 kronor, säger polis Lars Blom, som utreder ärendet.

Mannen skulle återkomma inom några dagar för att hämta varorna och betala resterande 2 600 kronor. Men efter 12 dagar hade han fortfarande inte återkommit, och telefonnumret i annonsen fick kvinnan inget svar på.

– Hon fick då en konstig känsla och tog fram en låda som hon förvarar sina ringar i, två av dem var bort. Hon hade kontrollerat den precis innan mannen kom så hon är säker på att ringarna legat där. Det handlar om ett värde på cirka 40 000 kronor säger Lars Blom.

Misstänkt gärningsman

Polisen tror sig veta vem som ligger bakom bedrägeriet, men telefonnumret i annonsen går till en oregistrerad kontantkortstelefon och kan inte knytas till den misstänkte. – Jag har varit i kontakt med Göteborgs-Posten, men de säger att de inte kan lämna ut några uppgifter om material som inkommit dit. Källskydd förstår jag, men annonsdelen är väl en affärsverksamhet? säger Lars Blom.

Polisen tror att köparen är en man från Stockholmstrakten. Han är misstänkt för ett stort antal bedrägerier. Det finns också en liknade polisanmälan gjord i Halmstad i slutet av september i år, då en person blivit av med värdesaker efter att ha svarat på samma annons.

Källskydd

Annonsen har inte varit införd i Norra Halland. Stefan Pettersson är ansvarig utgivare:
– Källskyddet är väldigt starkt. Går det inte att bevisa att annonsörens mobilnummer tillhör just annonsören, så ska inte heller namnet lämnas ut. Däremot – om annonsören är känd och telefonnumret är registrerat på annonsören så är situationen annorlunda, då går det att lämna ut om vi bestämmer oss för att göra så, säger Stefan Pettersson, ansvarig utgivare för Norra Halland.

Källskydd är reglerat i grundlagens tryckfrihetsförordning och yttrandefrihetsgrundlagen. Det syftar till att skydda anonymiteten för uppgiftslämnare och omfattas av journalister, tidningsredaktioner, massmedieföretag, med flera.

Men varför inte hjälpa polisen när folk riskerat att råka ut för bedrägeri i sitt eget hem?

– Det är självklart förjäkligt att människor luras i sitt hem. Men vi har lagar som vi måste följa. Den här annonsören är inte välkommen hos oss, säger Stefan Pettersson.

Varför har vi inte med en bild på den berörda annonsen som varning?
– Annonsen är inte publicerad i vår tidning. Det är inte heller ännu bevisat att det finns ett brottsligt uppsåt, säger Stefan Pettersson.

Christofer Ahlqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten.
– Vi är överlag restriktiva med att lämna ut våra affärshemligheter och dessutom kan den som lämnar in ett annonsunderlag till en tidning falla under rätten till anonymitet. Vi vill givetvis inte riskera att bryta mot vad grundlagen säger om tystnadsplikten och om Polisen anser att informationen är väldigt viktig så har de möjligheten att gå till domstol och få det prövat, skriver han i ett mejl till Norra Halland.

Är annonsören fortfarande välkommen som kund hos GP?
– Generellt sett är vi väldigt liberala i synen på vem som får annonsera i Göteborgs-Posten. Sedan tittar vi givetvis på varje unikt fall kring vem annonsörer är och hur annonsen utformas och dess budskap, men det är beslut som vi inte tar generellt utan fattar i de lägen som förfrågan kommer.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Två inbrott på samma gata

Blåljus Igår, fredag, polisanmäldes två grova stölder i centrala Kungsbacka. Två lägenheter på samma gata har haft ...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...
Annons