Äldre upprörda över stängningsplaner
Varje dag är det ett gäng äldre som möts i restaurangen på Signeshus.
Nu tar de strid mot att den ska stängas.
– Vi är socialarbetare allesammans, säger Åke Johansson, en i gänget.
Lunchen är precis avklarad när Norra Halland dimper ner hos gänget vid ett av de stora borden, längst in i restaurangen. I dag är det sex personer som sitter vid bordet, fyra av de vanliga medlemmarna i järngänget har fått förhinder. Att det inte hänt någon något, det vet man - gänget håller koll på varandra.
– Kommunen säger att man vill satsa på den sociala biten för äldre och så gör man så här!
För få äter
Det var i slutet av förra året som Norra Halland kunde berätta att förvaltningen för Vård och omsorg vill stänga restaurangerna på äldreboende, som i dag är öppna för besökare utifrån. För dem som vid lunch vill besöka personers om bor på boendena, ska det istället bli möjligt att beställa mat i förväg och äta tillsamman antingen på rummet eller i matsalen på avdelningarna.
Enligt kommunen är det för få som äter i restaurangerna för att det ska vara lönsamt, i snitt 60 personer om dagen, och om allt går enligt plan ska de stänga senare under våren. Men för det tiotal personer som varje vardag möts i restaurangen på Signeshus innebär det ett stort avbräck.
– Det är underbart att kunna gå hit och träffas, gemenskapen och att ha sällskap när man sitter och äter, säger Birgit Örneborg.
Upprördheten över kommunens planer är stor i gänget.
– Det är som att vi inte betyder någonting, säger Dagmar Bergström.
Otroligt viktigt
Många i gänget bor i närheten av Signeshus, några av dem i de äldrelägenheter som finns i direkt anslutning till boendet. Så många andra matställen att välja på i närheten existerar inte och i den mån det finns kostar en lunch betydligt mycket mer.
– De flesta av oss bor själva, då är det otroligt viktigt att ha någonstans att gå och få träffa andra i sin närhet, istället för att sitta ensam i sin lägenhet, säger Birgit Örneborg.
Därför har man inte heller gett upp, utan ska om några dagar träffa bland annat ordföranden i nämnden för Vård och omsorg, Lisa Andersson (M).
– Som funktionshindrad är Kungsbacka en väldigt förmånlig kommun, jag har fått både rollator och el-scooter och hjälp med ett duschrum. Men den brister på andra sätt, när det kommer till den sociala biten, säger Dagmar Bergström.