Annons

79 kilo cannabis – en friad och en fälld

79 kilo cannabis var stoppad i möbler som fraktades som ett flyttlass från Norrtälje till Kungsbacka. Två män åtalades misstänkta för grovt narkotikabrott. Nu har en av dem dömts till fängelse, den andra friats.

Blåljus | 09 Januari 2021 06:55

79 kilo cannabis förpackad i möbler, kördes till Kungsbacka i en hyrd lastbil.

FOTO: Bild ur polisens förundersökningsprotokoll

Det var den 1 juli 2020 som en 47-årig man från Vallda körde en hyrd lastbil tur och retur, Kungsbacka-Norrtälje. Men vad han inte visste var att han hade polisen spanare efter sig, och när han började packa ur lastbilen, dök insatsstyrkan upp i sensommarkvällen och grep honom.

Förpackad i möbler och kuddar hittats totalt 79 kilo cannabis.

Gorilla glue, Amnesia, Sour Diesel, Blue Cheese, Widow, Mango crush, Chanel och Lemon. För finsmakaren finns det olika sorters cannabis stoppade i kuddarna.

Frihetsberövad sedan 1 juli

47-åringen har suttit frihetsberövad sedan dess. Lastbilen han körde hade hyrts av hans 33-årige kompis. När polisen ett tiotal dagar senare åter gör husrannsakan hos 47-åringen, hittar de en kylbox med 413 gram kokain förpackad i plastpåsar. På en av påsarna hittades fingeravtryck tillhörandes 33-åringen. Han åtalades därmed misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.
Nu har domen fallit i Varbergs tingsrätt.

Ingen bindande bevisning

33-åringen har friats på alla punkter, då han inte kan bindas till något brott. Man kan inte heller visa att han skulle känt till att narkotika transporterats i lastbilen som han hyrt.

En del uppgifter anses graverande, till exempel att han tappade bort sin egen telefon efter att 47-åringen gripits (och att polisen därmed inte kunde undersöka den) och att hans fingeravtryck fanns på en påse kokain. Dock dröjde det innan polisen hittade kokainet och 33-åringen hade haft möjlighet att gömma det. Av vad som framkommit i målet har man inte hittat några transaktioner mellan de båda männen eller enskilda, som tyder på att de hanterar narkotika. Det finns alltså ingen bevisning som undanröjer rimliga tvivel om att 33-åringen skulle vara inblandad. Han släpptes på fri fot den 18 december.

Flyttat åt okänd person

47-åringen står fast vid vad han tidigare sagt i polisförhör. Att han träffat en person på krogen i Kungsbacka och sedan kört ett flyttlass från Norrtälje till Kungsbacka åt honom, för en ersättning om 5 000 kronor. Någon sådan person, eller kontaktuppgifter till sådan har polisen dock inte kunnat hittat, trots att man bland annat pratat med krögare i Kungsbacka för att se om de kan peka ut någon som stämmer på beskrivningen.

Vad det gäller kokainet har han tidigare sagt att han hittat det i en ryggsäck som låg slängd på marken, när han var på väg att bada i somras. 33-åringens fingeravtryck kan ha hamnat på en av påsarna han använde att förpacka en del av kokainet, då den yngre ofta är i hans hem och hjälper till i köket ibland.

Tingsrätten anser dock inte att någon av mannens förklaringar är trovärdiga. Han döms för grovt narkotikabrott vid två tillfällen till fängelse i sex år. Han ska stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Tidigare i NH:

Narkotika för åtta miljoner stoppad i möbler 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...

Krister är Kungsbackas nya polischef

Familj Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina ...
Annons