Annons

200 vårdvikarier efterlyses

I sommar behövs det 430 vikarierande vårdbiträden och undersköterskor. Hittills är bara drygt 220 klara. Men personalchefen är inte så orolig:
– Det ser ut ungefär som det brukar, säger Maria Udén Lohnér.
Nyheter | 07 April 2019 11:00

Arisa Laobannuea, Siri Wigenborg och Ali Reza Jakari som går Vård- och omsorgsprogrammet tycker att de valt rätt utbildning och har redan fått sommarjobb. Läs mer om dem i fredagens  Norra Halland!

 

I sommar behövs det 430 vikarierande vårdbiträden och undersköterskor. Hittills är bara drygt 220 klara. Men personalchefen är inte så orolig:

– Det ser ut ungefär som det brukar, säger Maria Udén Lohnér.

 

Personalsituationen inom vården i Kungsbacka (och stora delar av riket) är svår. Det är ständig brist i de flesta yrkeskategorier, och framtiden ser inte så ljus ut. Som Norra Halland kunde berätta i tisdags är söktrycket lågt på vårdprogrammet, trots nästan garanterat jobb efter gymnasiet.

Under sommarsemestern kan läget bli akut. I år gäller det att få ihop 430 vikarier för vårdbiträden och undersköterskor.

– Vi har anställt 226 personer, säger Maria Udén Lohnér, tf personalchef på Vård och omsorg.

Mindre än hälften av behovet?

– Jo, men det kommer in ansökningar löpande, det ungefär samma läge som tidigare år. Många unga väntar med att söka tills terminen närmar sig slutet.

Har ni krav på utbildning?

– Det är självklart meriterade om man har erfarenhet av omvårdnad, men alla kan söka. Då handlar det mer om hur lämplig man är som person. Vi ser det som att unga kan få en chans att pröva på yrket. Man är ju omgiven av kolleger som stöttar upp.

Riktar ni er till nyanlända?

– Vi har haft projekt under året, men vi gör ingen särskild satsning under sommarrekryteringen.

Hur ska vården på sikt klara att locka personal?

– Det är en jätteviktig utmaning i hela Sverige. Vi måste tänka nytt, både när det gäller teknik och hur vi ska locka nya och behålla de som jobbar här.

Få väljer utbildningen?

– Vi jobbar tätt med utbildningssamordnarna, och har till exempel gymnasial lärlingsutbildning, för dem som hellre är mer ute i verksamheten. Vi erbjuder också sommarjobb för de som går på vård- och omsorg men inte fyllt 18. Då kan de inte göra alla arbetsuppgifter, men får ändå prova på jobbet.

En hel del hoppar av?

– Ja, det handlar jättemycket om att behålla de medarbetare vi har, och höja yrkets status. På ett av våra boenden har vi i projektform provat att renodla undersköterskornas jobb genom att lyfta bort städning, så de får mer tid för omvårdnad.

Handlar det inte om lön och arbetsvillkor?

– Kungsbacka har i årets löneöversyn valt att satsa extra på vårdbiträden, som vi sett ligger lågt. Inte alla, utan en pott som kan fördelas individuellt. Under hösten har vi jobbat med flera projekt där medarbetarna har fått komma med idéer. Just nu sammanställs alla projekten så vi kan avgöra hur vi ska komma vidare.

Sjuksköterskor har det varit akut brist på tidigare?

– Ja, men det ser lite bättre ut i år.  Vi har fler sökande, även om vi kommer att få använda bemanningsföretag även i sommar.

 

 

Fakta

Antal anställda i vård och omsorg:750 undersköterskor, 50 vårdbiträden och 119 sjuksköterskor.

Sommarvikariebehov: 430 undersköterskor/vårdbiträden och runt 40 sjuksköterskor.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Grönt ljus för visir i kommunal vård

Vård Nu får personalen inom kommunal vård och hemtjänst börja använda skyddsvisir i arbetet. – Ja det ä...

Inte rädda – men har stor respekt

Vård Drygt 20 personer ingår nu i kommunens vårdgrupp för misstänkt och konstaterat covid-19-smittade. Arbetet har inneburit ...

Drygt 100 med bekräftad smitta i kommunen

Nyheter Enligt siffror från Region Halland finns nu 104 fall av bekräftad covid-19 i Kungsbacka kommun. I länet är ...
Annons