Annons

100 år – nu kan vi börja fira

Debatt | 10 September 2021 10:57

Nu när pandemin så smått börjar släppa sitt grepp om vårt samhälle så kan vi snart börja träffas i större grupper igen. Det känns underbart. Och på Norra Halland var det nog flera som drog en lättnadens suck (i varje fall jag) när beskedet kom. Nu kan vi äntligen sätta högsta fart med vårt jubileumsprogram. Den 9 december fyller nämligen Norra Halland 100 år.

Tanken var att ordna flera publika aktiviteter under våren, men det satte coronapandemin stopp för. Men nu kan vi köra igång på allvar. Och det blir en hel del aktiviteter i höst. I november-december arrangerar vi en konstsalong i Galleri Hjertstedska villan tillsammans med Norra Hallands konstförening. Intresset bland lokala konstnärer är stort och det ska bli spännande att se vilka verk som juryn väljer ut. Konstsalongen avslutas med en auktion där hälften av intäkterna går till Kungsbacka kvinnojour.

Ett annat påbörjat projekt är att lågstadieklasser i kommunen bjudits in att berätta hur Kungsbacka kommer att se ut om 100 år. Teckningstävlingen är också populär och nya klasser anmäler sig varje dag. Det ska bli intressant att se hur eleverna gestaltar vår kommun om 100 år.

Programmet för 9/12 håller vi än så länge hemligt, men jag kan avslöja att det blir aktiviteter såväl på dagen som kvällen och en central punkt blir vår finaltävling i ”Gissa var bilen parkerat”, som nu är inne på etapp 17. Hittills har över 400 personer varit med i tävlingen. En fantastisk siffra.

Och på tal om 100 år. I dag är det exakt 100 år sedan som allmän rösträtt för kvinnor blev verklighet. Andrakammarsvalet 1921 hölls 10-26 september och var det första valet där kvinnor fick rösta på samma villkor som män. Vissa kvinnor hade visserligen fått rösta redan så tidigt som på 1700-talet, men nu var det fritt fram för alla myndiga kvinnor som passerat 23-årsstrecket. Att kvinnor bara haft den rätten i 100 år är verkligen uppseendeväckande, men det finns trots allt länder som är betydligt sämre på den punkten. I Saudiarabien fick kvinnor rösta för första gången så sent som 2015 och rösträtten i Saudiarabien omfattar endast lokalvalen. Den politiska makten ligger i stället hos kungasläkten, så jämför man på så sätt så ligger vi ljusår före. Ha en trevlig helg.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbacka padel club expanderar

Sport Sedan tidigare har Kungsbacka padel club tre utomhusbanor på sin anläggning. Från och med november kommer dessutom ett ...

Katten Sauron blev skjuten med hagelgevär

Nyheter Åsa Forsséns katt Sauron blev dålig och blödde. Hos veterinären visade det sig att han blivit ...

Duellen som kan avgöra seriefinalen

Fotboll Den ena har gjort 21 mål på åtta matcher och den andra är en viktig kugge i ett försvar ...
Annons