Annons

100 år vid Kungsbackaån – många ville fira båtsällskapet

Under lördagseftermiddagen firade Kungsbacka båtsällskap sitt hundraårsjubileum med ett hejdundrande kalas vid klubbhuset.

– Vi vill att det ska fortsätta i minst hundra år till, säger Björn Sandberg, en av föreningens 260 medlemmar.

Nyheter | 05 September 2021 12:00

Tioåriga Tim Gorner övade basketmål med mormor Inga-Lill Lundström. När man bor tvärsöver ån kan man ju inte missa chansen att gå på grannens jubileumskalas.

FOTO: Ingrid Ramberg

Lördagen bjöd på bästa möjliga brittsommarväder, vilket lockade många ut till klubbområdet vid Kungsbackaån. Ett par hundra vuxna och barn var föranmälda, medan ytterligare några droppade in spontant.

Föreningen består idag av 260 medlemmar.

– Ungefär 240 av dem är aktiva. Det är det högsta medlemsantalet vi har haft, säger Leif Gullvert, kassör och engagerad i föreningen sedan 20 år tillbaka.

– Vi har ett 40-tal nya medlemmar som vi vill ska lära känna de äldre. Vi har en bra gemenskap idag men den kan bli ännu bättre, fortsätter han.

Leif Gullvert, kassör och Kent Isaksson, hamnkapten.

Och vad passar bättre för att stifta nya bekantskaper än ett hundraårskalas? Mätta på buffémat, korv med bröd, popcorn, glass och rökt makrill fick gästerna njuta av allsångsvänlig livemusik framförd av Glennartz från Onsala. Under tiden kunde barnen roa sig vid fiskdammen, hoppborgen eller basketkorgarna. Representanter från Sjöräddningssällskapet fanns också på plats.

Hoppas på lika länge till

En av de nyare, men också mest entusiastiska medlemmarna är Björn Sandberg. Björn har varit med i båtsällskapet i sex år och tillbringar ofta och gärna tid i klubbhuset. Innan pandemin var han delaktig i att anordna veckovisa middagar för sällskapets medlemmar.

– Vi brinner för det här med hamn och båtar. Vi vill visa att vi lever, vi har ju varit här i hundra år och vill att det ska fortsätta i minst hundra år till, säger han.

Lerkilsbon Björn Sandberg och dottern Linda framför Björns kära veteranmoppe.

En dag av fest och underhållning, men många engagerade medlemmar tar också varje chans att nå ut med sina önskemål om muddring i Kungsbackaån för bättre framkomlighet. Lokala politiker hade bjudits in till firandet, och de som kom fick med sig en mapp hem med bilder på ån förr och nu.

Keith Johansson driver Kolla båtvarv tillsammans med sin syster Marita, och Birgitta Johansson har Svinholmens båtplatser i anslutning till Jensen och Englund Marine. De beskriver hur samverkan mellan aktörerna längs ån är viktig; dels för trevnads skull, dels för att verka för gemensamma mål. Att få kommunens hjälp att muddra ån är det enskilt största målet, säger de båda.

– Det är en evig kamp för oss, säger Keith Johansson.

Pelle King, Birgitta Johansson (som har Svinholmens båtplatser), Eva-Lena Johansson och maken Keith Johansson (som har Kolla båtvarv).
Hos den forne sjökaptenen Anders Johansson kunde man få lära sig knyta en pålstek eller en apnäve. Inte så lätt som man kanske kan tro.
Glennartz underhöll med covers av välkända och omtyckta låtar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kan ha hittat granat i Kungsbackaån

Kungsbacka Fredrik Westerbrand och hans vänner magnetfiskade i Kungsbackaån i går kväll. – Då fick jag plötsligt ...

En SUP-kväll på Kungsbackaån

Kungsbacka Vattnet ligger som en blank spegel på Kungsbackaån. Snart ska några prova stå upp-paddling för första ...

Utsläpp i Kungsbackaån

Kungsbacka I dag på morgonen vid 05.00-tiden gick larmet hos räddningstjänsten om ett oljeskimmer i Kungsbackaån. Räddningstjä...
Annons