Annons

Varnar för smuggelhundar

Nu, då många jobbar hemifrån, är det många som också passar på att skaffa hundvalp. Efterfrågan på valpar är just nu så stor att landets uppfödare har svårt att tillgodose den. Det skapar en lukrativ marknad för hundsmugglare.

Nyheter | 13 Juli 2020 13:11

Intresset för att köpa hund är just nu stort. Nu varnar svenska myndigheter för köp av så kallade smuggelhundar.

FOTO: Pixabay

HIT ANMÄLER DU

Jordbruksverket. Hit kan du anmäla misstanke om djursmuggling och ställa frågor om hundregistret och frågor som rör hundsmuggling i allmänhet. Telefon: 036-15 50 00. E-post: jordbruksverket@jordbruksverket.set

Tullverket. Vid misstanke om djursmuggling, innan djuren kommer in i Sverige. Kontakta Tullverket på telefon 90 114 och meddela plats samt ankomsttid.

Länsstyrelsen. Om du misstänker försäljning av valpar som hålls i en dålig miljö eller behandlas illa. Anmälan görs i det län valpen finns.

Svenska Kennelklubben. Skriv till kopahund@skk.se för råd om hundköp.

Källa: Länsstyrelsen

Den som haft hund tidigare vet ofta vad man ska se upp med när man letar efter valp eller omplaceringshund.

Lätt råka ut för smugglare

Men för den som saknar erfarenhet är det lätt att råka i klorna på samvetslösa hundsmugglare. Det kan inte bara leda till att man får en hund som utgör en fara för den egna familjen. Det kan också innebära problem med myndigheterna och att man bidrar till spridning av farliga sjukdomar, som rabies, i Sverige.

Enligt statliga Jordbruksverket har smugglingen av djur ökat dramatiskt de senaste månaderna.

”Vi tar dagligen beslut”

– Vi tar dagligen beslut om vad som ska hända med djur som stoppas vid gränsen eller har förts in i landet i strid med införselkraven. Beroende på omständigheterna kan djuren avvisas, avlivas eller karantäniseras. Om man köper ett djur är det mycket viktigt att man är helt säker på att det uppfyller alla krav, annars utsätter man sig och sitt djur för en mycket stor risk med en lång och jobbig returresa eller i värsta fall avlivning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Tvångsparas i misär

Nu varnar Samverkansgruppen för hundvälfärd, där landets länsstyrelser ingår, svenska hundköpare för riskerna som följer med köp av en insmugglad hund.

Som hundköpare har man ansvar för att se till att hunden man köper kommer från en bra uppfödning. Många smuggelhundar föds upp i så kallade valpfabriker, där deras mammor lever i misär och systematiskt utsätts för tvångsparningar. Många av valparna skiljs alldeles för tidigt från sina mammor vilket kan innebära att de utvecklar svåra beteendeproblem som vuxna.

Kan sprida sjukdomar

Eftersom valparna förs in i Sverige illegalt är risken för att de bär på farliga sjukdomar, som exempelvis rabies, också stor.

Även hundar som säljs via ideella organisationer, så kallade gatuhundar, kan bära på sjukdomar och ha beteendeproblem.

”Säljs ofta via nätet”

– De flesta hundar som förs in i landet illegalt säljs via annonser på nätet. Hundarna uppfyller inte hälsokraven, är för unga för att vaccineras och har ofta falska pass. Den illegala handeln riskerar inte bara valparnas välfärd utan även djur- och folkhälsan eftersom vissa sjukdomar kan smittas vidare till andra djur och människor. Utbrottet av Covid-19 påminner oss om hur viktigt det är att sammankoppla djur- och humanhälsa, säger Sonia Lopes – länsveterinär vid länsstyrelsen i Stockholm.

valpar, hundmat, valpkull, Golden Retriever,
Att alltid se till att få träffa valpen i sin hemmiljö några veckor före köpet är ett sätt att försöka skydda sig mot risken för smuggelhundar. FOTO: Pixabay

Hur vet man då att den gulliga hunden man hittat på Blocket inte egentligen är en smuggelhund?

Här är några viktiga åtgärder du själv kan vidta för att få bättre koll:

  • Hämta aldrig en hund på en annan plats än i dess hem, till exempel på en rastplats. Försök istället att få träffa hunden hemma hos dess ägare/uppfödare några veckor innan köpet.
  • Köp aldrig från en mellanhand. Handla alltid direkt med uppfödaren eller hundens ägare.
  • I Sverige är det lag på att alla hundar ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Renrasiga hundar finns ofta även registrerade hos Svenska Kennelklubben, SKK. Kolla med Jordbruksverket och SKK om din hund finns registrerad där. Om du köper en valp ska valpens mamma vara registrerad.
  • Om du vet att hunden/valpen kommer från utlandet: säkerställ att den uppfyller alla införselkrav. Information om vad som gäller finns på Jordbruksverkets webbplats.
  • Läs på om vad du bör tänka på för att undvika köp av en insmugglad hund. Jordbruksverket listar några viktiga kom-i-håg på sin hemsida.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...

Nu är huggormen på hugget

Miljö och natur Verkar din hund ovanligt trött efter promenaden i naturen? Håll ett vakande öga över den. Försommaren och ...

Ny strategi ska stärka fisket

Miljö och natur Vart ska det svenska fisket och vattenbruket ta vägen? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillsammans med ...
Annons