VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

Av Kristian Alm

Bristen på ambulanser i Kungsbacka har uppmärksammats flera gånger. Nu har ett nytt fall inträffat där en patient fått vänta orimligt länge trots allvarliga hjärtproblem.

Patient fick vänta sex timmar
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka har lägst antal ambulanser per invånare, och längst till sjukhus. Dagtid finns tre till fyra riktiga ambulanser, nattetid är det två ambulanser för 85 000 invånare, medan Falkenberg till exempel har tre ambulanser för 42 000 invånare. För personalen innebär det ständig övertid med stress som följd.
Det kunde Norra Halland berätta om i ett stort reportage för två år sedan.
En utredning hade då gjorts av prio 1-larm, där inställelsetiden ska vara max tio minuter. Då handlar det till exempel om hjärtinfarkt.
Där är målet att åtminstone 80 procent av utryckningarna ska klara det. I Kungsbacka var siffran då 63 procent.
– Det finns ingen realistisk möjlighet för oss att nå det målet. Är det inte bättre att ändra resurserna då? Det är väldigt långt mellan Frillesås till Billdal, eller längst ut i Gottskär, menade sjuksköterskan Titinel Zurka.
Dessutom hade inte prio 2-larm utretts, fall som var allvarliga men inte akut livshotande.

Hjärtproblem

Det är ett sådant fall som nu har anmälts i en avvikelserapport till Region Halland. Det handlar om en patient som sökte till Närakuten i början av december och var utmattad med låg puls. Läkaren misstänkte en allvarlig hjärtsjukdom och larmade ambulans vid klockan 12 på dagen.
I remissen stod "prio 2 snarast".
Men ambulansen kunde inte vara på plats förrän vid 18-tiden, alltså sex timmar efter larmet. Då hade Närakuten ringt och påmint SOS Alarm om de behövde en ambulans.
Patienten var i behov av kontinuerlig hjärtövervakning och det var stor risk för allvarliga konsekvenser, enligt Närakutens anmälan.
Man menar också att orsaken till missen inte är tillfällig, utan skriver att det handlar om "brist på ambulansresurser och otillräckligt med med resurser i Kungsbacka".
Sedan 2020 har ambulanssjukvården i Halland fått tillgång till två så kallade lättvårdsambulanser som ska kunna avlasta vid förflyttningar.
Men vad Norra Halland erfar har detta bara hjälpligt underlättat i Kungsbacka, och behovet är fortfarande stort, särskilt nattetid.
Ambulansvårdens verksamhetschef vill inte kommentera det enskilda fallet förrän man hunnit utreda det, och det kan ta 1-2 månader.
– Vi har tagit emot avvikelserapporten och kommer nu att göra en intern utredning om händelsen. Vi följer våra rutiner när det kommer till avvikelserapporter, säger Kenth Ahlin, verksamhetschef Ambulanssjukvården Halland.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.