VÅRD 2022-02-28 KL. 18:00

Covidsmittan avtar långsamt

Av Kristian Alm

Andelen covidfall bland de som provtar sig sjunker.
– Det är ett positivt tecken – men det är svårt att dra några säkra slutsatser eftersom provtagningsreglerna förändrats, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Covidsmittan avtar långsamt
Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Foto: Anna Carlsson

Sakta återgår samhället till ett normalläge. Restriktioner och provtagning är borta utom när det gäller omsorgsboenden och vården, och belastningen på intensivvården är låg.
På måndagen var det ingen patient på intensiven i Halland som vårdades där med covid, och totalt inom sjukvården var bara 14 smittade personer inlagda.
– Antalet nyinläggningar på sjukhus svänger lite upp och ner, men det verkar ändå som att det avtar, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Det märks också på att personalsituationen inom många verksamheter blivit mindre ansträngd, även om det även där skiljer mycket.
– Det är fler som rapporterar om att det går åt rätt håll.
Men än går det inte säga att epidemin är över. Folkhälsomyndigheten har tagit fram två olika scenarior:
Det mest sannolika bedöms vara att smittspridningen kommer fortsätta minska snabbt, för att sedan plana ut efter februari och hålla sig på låga nivåer fram till sommaren. Majoriteten är vaccinerade, och många har dessutom drabbats av omikron och fått ett ytterligare skydd.

En mindre sannolik utveckling är att det sveper in en ny virusvariant under mars och ger ännu en smittopp under våren, eftersom skyddseffekten av omikroninfektion avtar efter tre månader.
– Det är ingen som har en spåkula, och viruset har överraskat flera gånger tidigare, säger Maria Ryberg Mo.
– Men vi har lärt oss mycket sedan pandemin startade. Det är också så att vi nu har en viss basimmunitet. När covid startade var vi helt utan skydd.
Så hur ska vi resonera i vardagen?
– Grunden är att det inte längre är en så allvarlig sjukdom om du är vaccinerad. Men för den enskilde individen går det inte att uttala sig om risken, där får var och en göra ett personligt ställningstagande hur försiktig man vill vara.
Och framtiden?
– Möjligen blir det så att vi kommer att rekommenderas en fjärde spruta – det är än så länge ett öppet scenario. Det mest troliga på sikt är att det utvecklas till något som liknar en säsongsinfluensa, där man sannolikt behöver påfyllnad av vaccin då och så.
Fortfarande uppmanas alla som inte tagit en tredje dos att göra det. Bland de som är över 60 år har över 80 procent gjort det i Kungsbacka, men sen sjunker vaccinationsgraden med lägre ålder. Bland de som är under 30 år är var tredje vaccinerad.
Det finns gott om vaccinationstider, och det är dessutom drop-in i Tingbergshallen (kolla tider på 1177).
Enligt Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdraget i regionen, kommer Tingbergshallen att vara öppen ytterligare någon månad.
– Sen kommer vi att ha beredskap att dra igång igen snabbt, om läget skulle ändras. Det lärde vi oss av erfarenheten när tredje vågen kom.SENASTE TV-NYHETERNA

Lokala författaren fick ta emot bokpris
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 11:45

Lokala författaren fick ta emot bokpris

Polisen söker orsak till branden i Frillesås
NYHETER 2022-12-02 KL. 09:30

Polisen söker orsak till branden i Frillesås

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med
NYHETER 2022-12-02 KL. 07:00
Premium

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes
SPORT 2022-12-01 KL. 23:05
Premium

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år
FAMILJ 2022-12-01 KL. 20:30
Premium

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.