VÅRD 2022-04-20 KL. 20:03

Coronahalten i vatten sjunker

Av Kristian Alm

Halten coronavirus i avloppsvattnet har sjunkit rejält och är nu den lägsta på fyra månader. Det visar senaste mätningarna och analyserna från Göteborgs universitet.

Coronahalten i vatten sjunker

TV-klipp och nyheter

Att mäta halten av viruset i avloppsvattnet har visat sig ge en hyfsad bild av hur sjukdomen sprider sig just nu. Under pandemin mättes halterna i Kungsbacka bara vid ett par tillfällen, men i Göteborg har universitetet fortsatt ta prover på avloppsvattnet.
Pandemivåg fyra har varit den hittills mest utdragna. I sexton veckomätningar i rad har halten sars-cov-2 i avloppsvattnet legat på nivåer motsvarande tidigare pandemivågors toppnoteringar, eller högre.
I den nu aktuella mätningen, som bygger på prover tagna under vecka 15, den 11-17 april, har det dock sjunkit markant. Några garantier för kommande veckor kan självklart inte ges, men lättnaden hos Heléne Norder, forskningsledare och mikrobiolog, är påtaglig.
– Äntligen verkar det ge med sig. Vi ser det lägsta värdet av sars-cov-2 på länge nu, säger hon i ett pressmeddelande.
– Det kan bero på att det börjar bli varmare och viruset följer sin säsongsvariation, som under 2021 då mängden virus var låg från slutet av april till december. Förhoppningsvis utvecklas inga nya varianter som kan orsaka svår sjukdom, utan viruset kommer att sprida sig som ett vanligt förkylningsvirus i framtiden.
Coronavirus i avloppsvattnet påvisar virus- och sjukdomsförekomst i samhället. Kopplingen mellan virus i avloppsvattnet och andelen svårt sjuka har dock minskat successivt i takt med att vaccinationsskyddet stärkts.
Utöver sars-cov-2 undersöks halten av norovirus GG2 som ger vinterkräksjuka. Enligt de aktuella resultaten sjunker halten norovirus för fjärde veckan i rad, en utveckling som följer normal säsongsvariation.Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.