VÅRD 2022-02-01 KL. 08:15 Allt fler lockas av privata vårdcentraler
Av Kristian Alm
De privata vårdcentralerna fortsätter att plocka patienter från de offentliga. Största vinnaren är Capio Husläkarna i Kungsbacka.
– Andelen som väljer offentliga vårdcentraler är ändå fortsatt hög i Kungsbacka, säger Rickard Nilsson, ekonomichef på Närsjukvården.
Capio Husläkarna Kungsbacka växte mest i kommunen förra året.
Foto: Kristian Alm
Det finns flera parametrar som styr hur många som listar sig på en vårdcentral. En avgörande sådan är förstås inflyttning. Att de vårdcentraler som ligger i centrala Kungsbacka ökar är inte så konstigt, eftersom det är här det byggs. Även de offentliga vårdcentralerna Kolla och Kungsbacka ökar rejält.
Det handlar förstås även om det finns närliggande alternativ, och slutligen den mer svårdefinierade kvaliteten. Hur bra är tillgängligheten och service, kan man få träffa läkare och personal som känner till ens åkommor och historia?
Ett dåligt rykte är svårt att bryta, det kan ta flera år att vända en trend.
Vänt trendenÅsa vårdcentral har länge kämpat med stor personalrotation, kritiska patienter och en nedåtgående trend. Men de verkar ha klarat att vända, senaste två åren har det blivit en liten ökning.
Onsala har däremot inte lyckats stoppa nergången. På två år har man tappat knappt 600 patienter.
Norra Halland har sökt Malin Loftén, verksamhetschef för Vårdcentral Onsala, men hon hänvisar till Regionen. Närsjukvårdens ekonomichef Richard Nilsson säger så här om tappet:
– Vår analys visar att fokus behöver ligga på att behålla befintliga patienter. Och det vi vet är att tillgänglighet och bemötande är de viktigaste orsakerna till omlistning. På Vårdcentralen Onsala har man nyligen infört en så kallad Direktmottagning för att skapa tillgänglighet för invånare med behov av snabb hjälp på vårdcentralen. Under våren införs också möjlighet till chatt och videobesök som ett alternativ till besök på vårdcentralen och kontakt via telefon.
När det gäller Särö är läget speciellt. Där har den offentliga Vårdcentralen Särö haft det svårt, men fick plötsligt en kraftig tillströmnng av patienter när Säröledens familjeläkare tvingades starta om efter en konflikt med regionen. Men nu strömmar patienterna tillbaka igen till den privata vårdcentralen.
ProtestFler patienter är dock inte bara positivt, åtminstone inte för mindre privata vårdcentraler som vill försöka behålla småskaligheten. Både lokaler och personalsituation blir pressade med en snabb tillströmning av nya patienter. Stenblomman har under flera år protesterat mot regionens regler att man inte kan tacka nej till nya patienter och velat ha rätt att sätta ett tak. Men förgäves.
Men även om de offentliga vårdcentralerna i Kungsbacka tappar, är Närsjukvårdens ekonomichef inte så orolig.
– Vår marknadsandel har minskat från 61,8% vid årets ingång till 60,0% vid årets utgång. Men andelen som väljer offentliga vårdcentraler är fortsatt hög i Kungsbacka. I hela Halland uppgår vår andel till 51,6 % vid årets slut, säger Richard Nilsson.
Läs också:
Torbjörn satsar på egen vårdcentralVårdcentral Listade Förändring
VC Kungsbacka 13 680 + 116
VC Onsala 11 572 - 356
VC Åsa 9 744 + 8
VC Fjärås 7 188 - 6
VC Särö 6 462 - 214
VC Kolla 3 347 + 109
Capio Husläkarna Kba 11 893 + 327
Capio Husläkarna Vallda 8 193 + 82
Säröledens familjeläkare 6 785 + 344
Stenblomman 6 319 + 102