Taktiken avgjorde för mästerkocken Christoffer
Det blev ingen klockren smakstart på kvällen för de kvarvarande deltagarna i Sveriges Mästerkock. Den tuffa tävlingsjuryn lät mästerkockarna välja, mellan sina absoluta favoritråvaror – och de absolut värsta råvarorna de visste.
Vid första anblicken såg Onsalakocken Christoffer Nordins råvaruval ut att bli lätt som en plätt. Men så snart Markus Aujalay påminde om att varje tävlingsomgång är uppdelad i två steg – en huvudtävling och en elimineringstävling – blev det genast mycket svårare att bestämma sig. Nu gällde det plötsligt att vara väldigt taktisk.
”Nu gäller det att tänka till”
Christoffer tvekade länge. Skulle han satsa på den smarriga köttbiten som låg framför honom? Eller skulle han våga chansa på den förhatliga pumpan?
– Nu gäller det ju att tänka till. Jag menar, tar jag köttet nu och hamnar i eliminering, då står jag med min värsta fiende som råvara. Det funkar inte! Jag måste nog ta pumpan först, resonerade Christoffer innan han gav sig i kast med att tillaga den mest delikata pumpasoppa en matkonnässör kan tänka sig.
Genom att laga väl och mixa det kokta pumpaköttet till en sammetslen soppa såg han ut att lyckas med sin föresats. Men så dök plötsligt Markus Aujalay upp vid hans matlagningskök – för att efterlysa något extra till soppan.
Christoffers pumpasoppa med sparris och rostade pumpakärnor fick godkänt av den stränga juryn. FOTO: TV4
”Inte kul om den är för söt”
Christoffer Nordin insåg snart att han behövde komplettera sin rätt. Kanske med lite bröd. Men någon tid för att sätta en deg fanns inte längre!
Inte blev det lättare, heller, av att även Mischa Billing blandade sig i leken.
– Pumpasoppa är svårt, alltså, sade hon efter att ha smakat på Christoffers soppa.
– Det är ju inte kul om den är för söt, utan den måste smaka någonting, det måste ju hända något i smakerna för att den ska bli intressant. Och för att den också ska gå att äta många skedar av, fortsatte hon.
Stressigt in i sista sekunden
Christoffer började smaka av. Och smaka av och smaka av. Så var tiden plötsligt på väg att ta slut. Med bara en ynka minut kvar av tävlingstiden lade Christoffer sista handen vid sin rätt, genom att garnera sin pumpasoppa snyggt, med sparris och rostade pumpakärnor.
Under omständigheterna nöjd med resultatet, men ändå osäker på om hans ansträngningar skulle räcka till en självskriven plats uppe på mästerkockbalkongen, presenterade han sin soppa för den sparsmakade juryn.
Fick godkänt av juryn
Först ut att smaka av var Mischa Billing. Efter att hon konstaterat att soppan, som var ganska tjock, hade tjänat på lite bröd som tilltugg vid sidan om. Samt att anrättningen smakade lite för mycket citron och lite för lite salt och cayennepeppar, gav hon Christoffer betyget: helt okej!
Även Leif Mannerström och Markus Aujalay tyckte att pumpasoppan smakade godkänt, med ett par mindre invändningar.
Spänd väntan på juryns dom
Spänt stod Christoffer Nordin och väntade på att övriga deltagare skulle få sina betyg. Efter att de fått både ris och ros stod det äntligen klart: Christoffer Nordin från Onsala går vidare i tävlingen, som en av mästerkockdeltagarnas topp-fem-kandidater!
Christoffers pumpasoppa med sparris och rostade pumpakärnor fick godkänt av den stränga juryn. FOTO: TV4
Christoffer var mer än nöjd.
– Att gå vidare på det man hatar och inte har hanterat nån gång, och sen då bara gå – TJOFF! – rätt vidare, det är ju helt fantastiskt! utbrast han innan han klättrade upp på mästerkockbalkongen för att bese kvällens elimineringstävling från ovan.
Av de tre deltagare som blev tvungna att göra upp i kvällens elimineringstävling lyckades Maria Manning sämre än de två övriga. Hon får nu lämna tävlingen.