SPORT 2022-05-31 KL. 10:30

Uttagen i landslaget efter bara nio månader i sporten

Av Eric Andersson

I augusti förra året skiftade 17-åriga Carl Sundqvist sitt fokus från simning till triathlon. En omställning som både gått snabbt och blivit framgångsrik. Nu har kungsbackabon blivit uttagen till ungdomslandslaget och ska representera Sverige på nordiska mästerskapet om två veckor.

Uttagen i landslaget efter bara nio månader i sporten
Carl Sundqvist har blivit uttagen i landslaget. Foto: Sabina Selin

TRIATHLON. Carl Sundqvist är triathleten från Kungsbacka som blivit uttagen till ungdomslandslaget. När Norra Halland når honom är han på träningsläger i Halstahammar där det även ska genomföras en tävling i supersprint. En supersprint innebär 400 meter simning, 10 kilometer cykling samt 2,5 kilometer löpning, vilket är hälften av en vanlig triathlonsprint.

Triathlonsporten är fortfarande väldigt ny för 17-åringen. Fram till för ett knappt år sedan var det simning som gällde, men efter ett samtal med sin dåvarande tränare sadlade Carl Sundqvist om och blev triathlet.

– Simningen har jag hållit på med länge och jag har även spelat lite fotboll där jag var väldigt löpstark. Jag körde även lite löpträning i samband med simningen och min dåvarande coach trodde att om jag kombinerar löpning med simning skulle jag finna min sport, berättar han.

Utmaning med cykling

Under omställningen till triathlon – där simning, löpning och cykling ingår – är det den sistnämnda grenen som varit den största utmaningen.

– Jag har inte cyklat speciellt mycket tidigare. Både jag och min coach tycker att det är cyklingen jag behöver jobba mest på och att det är där det finns mest utvecklingspotential.

Att träna som triathlet är inte det enklaste. För att vara en bra simmare krävs en stark överkropp, medan cykling och löpning mer bygger på starka benmuskler.

– Man försöker träna så mycket som möjligt på varje sport men det är simning och cykling jag tränar mest på. Det är väldigt lätt att tappa känslan i vattnet och jag har ingen jättestor cykelbakgrund.

Det är ingen liten träningsdos varje vecka för Carl Sundqvist. Det blir trippla pass på måndagar och onsdagar samt dubbla pass tisdag, torsdag, fredag och lördag.

– Det brukar bli ungefär 16–17 timmar i veckan. När jag började med triathlon låg jag inte alls på den träningsmängden och det var lite stressigt i början. Efter ungefär ett halvår med all hård träning jag gått igenom har jag en väldigt mycket större respekt för alla triathleter. Det är ett stenhårt jobb man behöver lägga ner.

Hur får man ihop en fungerande vardag med så mycket träning?
– Ibland kan det bli lite tufft. Men en del träning gör jag i skolan när jag simmar med de som går Niu på gymnasiet.

Tränare i Malmö

Som triathlet i Kungsbacka är han tämligen ensam och med en tränare bosatt i Malmö är det mycket eget ansvar över att träningen blir gjord.

– Ibland åker jag ner till Malmö för att göra fystester och träna med idrottsgymnasiet där. Men träningen är mycket på eget initiativ – all löpning och cykling sköter jag på egen hand.

Efter ett knappt år som triathlet har Carl Sundqvist nu blivit uttagen i ungdomslandslaget och ska representera Sverige på nordiska mästerskapen i Lidköping om ett par veckor.

– Det känns otroligt kul och spännande. Att vara med i landslaget efter knappt ett år av triathlonträning är en väldigt konstig, men framför allt rolig, känsla.

Blev du förvånad över uttagningen?
– Verkligen. Under min resa som triathlet har jag stött på väldigt många duktiga utövare och att jag skulle bli uttagen kändes lite konstigt. Det är en väldigt stor ära.

Hög målsättningar

Trots att han är färsk som triathlet och aldrig tidigare representerat Sverige är målsättningen på NM hög.

– Jag siktar på att komma på en pallplats. Eller egentligen siktar jag på guldmedaljen, men jag vet inte om det är möjligt redan i år. Men det hade varit fruktansvärt roligt och betytt mycket för både mig och min simklubb.

Vad har du för långsiktiga mål med din karriär?
– Först och främst vill jag behålla min plats i landslaget. Sedan vill jag tävla mer utomlands, utvecklas och bli ännu bättre.

Hur mycket har du kunnat tävla med tanke på pandemin?
– Det har inte blivit mycket tävlingar alls. Jag har gjort en duathlon (simningen ersätts med ytterligare en sträcka löpning) i Stockholm och varit på träningsläger i Spanien. Men det ska bli väldigt roligt att börja tävla på riktigt nu framöver, säger Carl Sundqvist.SENASTE TV-NYHETERNA

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten
NYHETER 2022-07-06 KL. 09:21

Vädret tros vara orsak till dåligt badvatten

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Fullt utvecklad brand i villa
NYHETER 2022-07-05 KL. 19:50

Fullt utvecklad brand i villa

Lärare överklagar beslut om kyrkan
NYHETER 2022-07-05 KL. 15:15

Lärare överklagar beslut om kyrkan

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:00

Grannar kan tycka till om nya hus på Tingberget

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.