SPORT 2023-02-01 KL. 16:41

Piratesprofilen nominerad till Årets eldsjäl

Av Eric Andersson

Varje år utser Folkspel Årets eldsjäl i olika kategorier. När nomineringarna offentliggjordes under onsdagen var Henric Löfvenborg en av de nominerade.

Piratesprofilen nominerad till Årets eldsjäl
Henric Löfvenborg är nominerad till Årets eldsjäl. Arkivfoto: John Skoglund

BASKET. Folkspel utser årligen Årets eldsjäl i kategorierna ledare, idrottsförening, hälsa och inkludering. Henric Löfvenborg, tränare och sportchef i Onsala Pirates, är en av tre nominerade i den sistnämnda kategorin.
– Det är jättehedrande och betyder mycket för mig personligen. Tack vare vår Piratesfond och sponsorer kan vi erbjuda gratis idrott för personer som annars inte hade kunnat vara med i en förening, säger han.

En händelse som Henric Löfvenborg menar på symboliserar Onsala Pirates inträffade i lördags kväll. Varje tidig söndagsmorgon när bolleken arrangeras är maskoten Peter Pirat närvarande. Sent under lördagskvällen fick Henric Löfvenborg ett meddelande att killen som vanligtvis är i maskotdräkten inte kunde. Löfvenborg frågade då en annan kille i föreningen om han kunde ställa upp och fick ett positivt svar direkt.
– Där är det inte självklart för en 16-åring att säga ja. Men det symboliserar vår förening – eftersom man får så mycket vill man ge någonting tillbaka.

Vinnaren presenteras på Årets eldsjäls galakväll 15 maj i Stockholm. Huruvida det blir någon kampanj för att fiska röster eller inte återstår att se.
– Jag pratade med Martin (Wendelbo) nyss och han sade att han hade en plan och bad mig att ligga lågt. Vad det innebär vet jag inte men det är kul att folk röstar istället för att en jury ska utse vinnaren, säger Henric Löfvenborg.

Hur mycket skulle det betyda att vinna?
– Den största äran är att bli nominerad. Sen är basketen en av mest inkluderade och jämställda sporterna så det är kul för sporten att få den publiciteten.

Fakta: Motiveringen
”En öppen famn för alla. Ingen ska behöva lämnas utanför det idrotten erbjuder av ekonomiska skäl. Att känna gemenskap är ett grundfundament inom föreningslivet. För att göra det möjligt även i praktiken driver Henric Lövfenborg en fond för att bekosta exempelvis cuper, läger eller utrustning för den som inte har råd.”


SENASTE TV-NYHETERNA

Barnmarknad lockade massvis med folk
NYHETER 2023-04-01 KL. 15:00

Barnmarknad lockade massvis med folk

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över
KRÖNIKOR 2023-04-01 KL. 12:00

Krönika: Glädjande siffror att vara stolt över

Turistinformationen har koll på sportfisket
NYHETER 2023-04-01 KL. 09:30

Turistinformationen har koll på sportfisket

Första april är sportfiskarnas julafton
NYHETER 2023-04-01 KL. 08:45
Premium

Första april är sportfiskarnas julafton

Succésäsongen ett faktum:
HANDBOLL 2023-03-31 KL. 23:02
Premium

Succésäsongen ett faktum: "Helt fantastiskt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-04-02 KL. 12:42
En offensiv defensiv gav utdelning
Premium | NYHETER 2023-04-01 KL. 16:45
Hanhals Holme renstädad av Team Spirit

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.