SPORT 2022-06-02 KL. 13:00

Padel som gymnasieval till hösten

Av Eric Andersson

En Niu-utbildning med elitsatsning får vänta ytterligare ett år. Men nu står det klart att eleverna på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium från och med till hösten kan välja padel som sitt individuella val.

Padel som gymnasieval till hösten
Patrik Rittfeldt, Antonette Andersson och Anton Johansson på World of Padel. Foto: Eric Andersson

PADEL. Med start till hösten kommer padel finnas som individuellt val för gymnasieelverna på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium. En satsning som är en del i den barn- och ungdomssatsning som World of Padel inlett och är mitt uppe i.

– Det är viktigt att satsa neråt i åldrarna. Hittills har det varit ganka hög medelålder på de som spelar padel, men nu ser man att det börjar krypa neråt i åldrarna. Barn- och ungdomsverksamheten är otroligt viktigt och det känns fantastiskt kul att vara en del av detta och utveckla padeln, säger Patrik Rittfeldt.

Även från skolans håll mottages padel som individuellt val med öppna armar.

– Vi tycket det är jätteroligt. Det är viktigt att det finns ett stort urval av kurser för våra elever. Vi har märkt att padel är väldigt populärt vilket även har synts i ansökningarna, säger Cindia Escalante Mattsson, tf gymnasiechef i Kungsbacka kommun.

Knappt hundra elever ansökte till de 64 tillgängliga platserna. Eleverna som blivit antagna kommer sedan delas upp på två grupper där varje grupp tränar padel två gånger i veckan. Instruktörerna kommer dels från World of Padel, men även en legitimerad lärare från skolan som ansvarar för betygsättningen.

– En lärare med padelerfarenhet som kommer sätta betygen med hjälp av en tränare från World of Padel, förklarar Cindia Escalante Mattsson.

Norra Halland har tidigare berättat om World of Padels målsättning att starta en Niu-utbildning. En Niu-utbildning skulle innefatta åtta platser per årskurs och vara en mer elitsatsande träning.

– Det här blir lite bredare än vad vi hade tänkt från början. Vår ambition är padelgymnasium med mer elittänk så detta blir en lite lättare version av det, säger Rittfeldt.

Men även det är på gång. Kungsbackas gymnasieskolor erbjuder i dagsläget Niu-utbildningar i fotboll, handboll och simning. Ansökan om att addera padel till den listan är inskickad och skolverket kommer fatta beslut i september.

– I Kungsbacka har vi stor erfarenhet av Niu och vet därmed vad som krävs för att följa riktlinjerna. Om vi får ett positivt besked kommer padel bli vår fjärde Niu-utbildning med start läsåret 2023/2024, säger Cindia Escalante Mattson.


SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.